Wykonanie
Łosoś - smaczna i popularna
ryba. I chyba nawet w pewien sposób modna się zrobiła, prawda ? W sklepach do wyboru - łososie całe, filety ze skórą i bez, dzwonka - co kto lubi albo potrzebuje. U nas nie bywa zbyt często bo Żarłoczek za nią nie przepada, ale czasami uda mi się go namówić żeby kawałek
łososia zjadł. W tej wersji wyjątkowo mu smakuje :)

czas przygotowania : ok. 30 minutskładniki :filet z
łososia świeżego, ze skórą, długości ok. 16 cm1/2 łyżeczki
oleju roślinnego2 łyżeczki
musztardy chrzanowejPIERZYNKA - 3/4 szkl. miąższu
białego chleba albo
bułki pszennejgarść listków
natki pietruszkigarść listków
koperku1 łyżeczka listków
mięty1 łyżeczka
oleju roślinnegoPURRE - 400 g
zielonego groszku, mrożonego1 łyżka
masła1 duża
szalotka1/2 łyżeczki
cukru1-2 łyżeczki listków
miętykilka łyżek
śmietanki słodkiejdo smaku -
sól morska,
pieprz mielonysposób przygotowania : pokruszony miąższ
chleba wrzuciłam do pojemnika i zmiksowałam dodając grubo pokrojoną
zieleninę, łyżeczkę
oleju oraz trochę
soli i
pieprzu. Sypką, ale lekko wilgotną zieloną mieszankę przesypałam do miseczki.Obraną
szalotkę posiekałam drobno i wrzuciłam do rondla z roztopionym
masłem, smażyłam chwilę aż się zeszkliła. Dosypałam mrożony
groszek, odrobinę
cukru i dolałam kilka łyżek
wody. Dusiłam na małym ogniu aż
groszek zmiękł. Przełożyłam go do pojemnika blendera, dodam
miętę i kilka łyżek
śmietanki - zmiksowałam na gładką masę. Na koniec doprawiłam do smaku.Oczyszczony filet ze
świeżego łososia, ze skórą, opłukałam i dobrze osuszyłam. Skórę lekko nacięłam
ostrym nożem w kilku miejscach. Kawałek przekroiłam na mniej więcej dwie równe porcje, ułożyłam skórą do dołu i od strony
mięsa oprószyłam
solą oraz
pieprzem, posmarowałam też
musztardą.Na
rybę, na warstwę
musztardy, nałożyłam grubą warstwę zielonej mieszanki chlebowej. Pomagałam sobie łyżką i dociskałam ręką żeby masa się przykleiła - powinna być gruba przynajmniej na ok. 1 cm. Rozgrzałam patelnię - taką z odczepianą rączką bo
będę całość dopiekać w piekarniku. Patelnię posmarowałam
olejem i delikatnie,
łopatką, ułożyłam na niej kawałki
ryby skórką do dołu. Smażyłam na
ostrym ogniu jakieś 2 minuty żeby ta skórką się mocno zrumieniła. Następnie patelnię wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z włączonym termoobiegiem i piekłam ok. 5 - 6 minut.Na talerze wyłożyłam porcje gorącego
purre z
groszku, kawałki
ryby i całość udekorowałam listkami
zieleniny.