ßßß Cookit - przepis na Leszcz z grilla

Leszcz z grilla

nazwa

Wykonanie

Mój mężu upolował dwie piękne rybki. Wprawdzie nie jadam takich ze względu na ości ale czego się nie robi dla meżulka. Nawet przygotowałam całą rybę żebyśmy mogli sobie " podzióbać " ;) Wyszła naprawdę smaczna zwłaszcza mięsko w środku - soczyste, które przeszło smakami farszu. Wprowadziłabym jeszcze parę zmian w przepis, żeby ją udoskonalić ale o tym poniżej. Przepis z bloga Pasja na talerzu .
Składniki :
świeży leszcz ale może to być inna ryba przepis jest uniwersalny
garść koperku
cytryna
masło
sól, pieprz
garść natki pietruszki ( w innych przepisach widziałam jej dodatek więc też dodałam, świetnie tu pasuje )
olej
Wypatroszoną i oczyszczoną rybę nacinamy z wierzchu. W środku solimy, pieprzymy, nakładamy trochę masełka, na to plasterki cytryny ( proponuję plasterki umieścić na całej powierzchnia nie tylko 2 jak w przepisie wtedy całe mięsko w środku przejdzie ). Na cytrynkę koper z nacią pietruszki. Na to znowu plasterki cytryny i masełko. Tak, żeby masło zawsze dotykało mięsa. Z wierzchu dobrze solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Zwłaszcza w nacięcia. Ja nie kropiłam sokiem i to był błąd dlatego wam proponuję to zrobić. Smarujemy niewielką ilością oleju ( zapomniałam i skóra przywarła do rusztu ). Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu. Jak to w przepisie ujęte krótko ale intensywnie. Z wierzchu ma utworzyć się chrupiąca skórka.
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/05/Leszcz-z-grilla.html