Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pstrąg 1 sztuk
sól gruba 2 kilogramów
cytryna 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
natka pietruszki 0,5 pęczek
koperek 0,5 pęczek
pieprz według uznaniaWykonanie:Wypatroszyć
rybę, nie skrobiąc, pozostawić ogon i głowę. Opłukać i osuszyć. Do środka włożyć gałązki
natki oraz
koperku, plastry
cytryny i
masło. Całość oprószyć
pieprzem.Warstwą
soli wysypać dno naczynia żaroodpornego na grubość ok. 2,5 cm i spryskać
wodą. Ułożyć
rybę i przykryć równie gruba warstwą
soli. Całość mocno nawilżyć.Piec ok. 30 minut w 200 stopniach. po upieczeniu odstawić na 5 minut. Skorupę
soli rozbić młotkiem.
Pstrąga dobrze oczyścić z
soli i obrać ze skóry. Od razu podawać z kawałkami
cytryny i
rozmarynem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia HiszpańskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: