ßßß Cookit - przepis na Dorada Pieczona w Foli

Dorada Pieczona w Foli

nazwa

Wykonanie

Dorada jest niesamowitą rybą, rewelacyjną pod każdą postacią. Upieczenie jej zamkniętej w foli jeszcze bardziej wydobywa jej smak. Gdy jest gotowa i rozkładamy folię wydobywa się niesamowity zapach. Po prostu palce lizać.
Składniki:
2 całe świeże Dorady
sól
pieprz
masło
4 plasterki cytryny
Wykonanie:
Z ryb zeskrobać łuski, odciąć boczne płetwy, wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela. Następnie dokładnie umyć ryby.
Osuszyć ryby ręcznikiem papierowym.
Rozłożyć folię aluminiową błyszczącą stroną do góry i posmarować miejsce w którym będzie położona ryba masłem. Uwaga! każdą rybę pieczemy w osobnej foli.
Ryby natrzeć z obu stron i w środku solą o pieprzem.
Ułożyć rybę na foli, włożyć do środka 2 plasterki cytryny i kawałek masła.
Ułożyć kawałki masła na rybie.
Zawinąć rybę w folię dokładnie zawijając brzegi.
Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/02/dorada-pieczona-w-foli.html