ßßß Cookit - przepis na Sałatka na zielono z groszkiem, szparagami i miętą w sosie winegret

Sałatka na zielono z groszkiem, szparagami i miętą w sosie winegret

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g zielonych szparag
500 g groszku mrożonego
1 pęczek szczypiorku
1 garść świeżej mięty
2 szalotki
Sos winegret:
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Groszek należy sparzyć i następnie zahartować w wodzie z lodem, szparagi oczyścić, gotować w posolonej wodzie (około 5 minut), przełożyć jak groszek do wody z lodem, następnie pokroić na małe kawałeczki, wymieszać w misce, dodać posiekaną szalotkę, szczypiorek, pokrojone listki mięty, dodać sos winegret, lekko przemieszać. Podawać z grzankami. Proponowane wino to Sauvignon Blanc.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/05/saatka-na-zielono-z-groszkiem.html