ßßß Cookit - przepis na Dorsz pieczony z ziołami i musztardą

Dorsz pieczony z ziołami i musztardą

nazwa

Wykonanie

Dobra rybka nie jest zła :) Ma same zalety. Jest zdrowa i nie wymaga dużo czasu na
zrobienie całego obiadu. Dziesięć minut na przygotowanie, a kiedy dorsz w piekarniku wstawiasz ziemniaki a kiedy ziemniaczki już się gotują zdążysz jeszcze
zrobić surówkę i obiad gotowy .
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 35 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
około 1 kg dorsza (filet),
2 łyżki soku z cytryny,
pieprz świeżo mielony,
sól morska,
100 g masła (powinno być miękkie),
1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
5-6 gałązek posiekanej pietruszki,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 mała szalotka drobno posiekana,
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
1 cytryna pokrojona w ósemki do serwowania,
Sposób wykonania:
piekarnik ustawiamy na 200º C,
filet dorsza myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym,
filet możemy upiec w jednym naczyniu żaroodpornym lub serwować indywidualnie w mniejszych naczyniach do zapiekania, ja wybrałam tą drugą opcję,
dzielimy filet na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem
pietruszkę, czosnek, szalotkę oraz musztardę mieszamy/ucieramy z masłem
naczynie/ naczynia żaroodporne spryskujemy oliwą
układamy dorsza a wierzch każdego kawałka smarujemy masłem z ziołami i musztarda
całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/10/Dorsz-pieczony-z-ziolami-i-musztarda.html