Wykonanie
Dobra
rybka nie jest zła :) Ma same zalety. Jest zdrowa i nie wymaga dużo czasu nazrobienie całego obiadu. Dziesięć minut na przygotowanie, a kiedy
dorsz w piekarniku wstawiasz
ziemniaki a kiedy ziemniaczki już się gotują zdążysz jeszczezrobić surówkę i obiad gotowy .
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 35 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:około 1 kg
dorsza (filet),2 łyżki
soku z cytryny,
pieprz świeżo mielony,
sól morska,100 g
masła (powinno być miękkie),1 duży ząbek
czosnku przeciśniętego przez praskę,5-6 gałązek posiekanej
pietruszki,1 łyżeczka
musztardy Dijon,1 mała
szalotka drobno posiekana,
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego,1
cytryna pokrojona w ósemki do serwowania,Sposób wykonania:piekarnik ustawiamy na 200º C,
filet dorsza myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym,filet możemy upiec w jednym naczyniu żaroodpornym lub serwować indywidualnie w mniejszych naczyniach do zapiekania, ja wybrałam tą drugą opcję,dzielimy filet na mniejsze kawałki, skrapiamy
sokiem z cytryny, oprószamy
solą i
pieprzempietruszkę,
czosnek,
szalotkę oraz
musztardę mieszamy/ucieramy z
masłemnaczynie/ naczynia żaroodporne spryskujemy
oliwąukładamy
dorsza a wierzch każdego kawałka smarujemy
masłem z
ziołami i
musztardacałość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.