Wykonanie
Pin It

Uwielbiam lato. Uwielbiam je za kolory na talerzu, bo przecież jemy oczami. Uwielbiam je za różne smaki, które nam przynosi. Oto szybkie danie z
ryżem z dodatkiem sezonowych przysmaków: młodziutkiego
bobu i
groszku cukrowego.


Czas przygotowania: 25 minut
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
1 szklanka
ryżu basmati
ok. 2 szklanek
bulionu ( w zależności od tego ile płynu wypije
ryż)
2 ząbki
czosnku1
cebula2 łyżki
masła2 łyżki dowolnego zielonego pesto
1 szklanka
bobuporządna garść
groszku cukrowegosól morskaświeżo zmielony
pieprz2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
Wykonanie:
Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż
woda nie będzie mętna. Odcedzamy.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy
masło.
Czosnek i
cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą. Dodajemy
ryż, mieszamy i dolewamy
bulion.
Ryż solimy i
pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż
ryż będzie al dente.
W międzyczasie
bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy do niego
groszek.
Do garnka z
ryżem dodajemy pesto i warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy
natkę, mieszamy i od razu podajemy.
