ßßß Cookit - przepis na Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym

Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym

nazwa

Wykonanie

Pin It
Uwielbiam lato. Uwielbiam je za kolory na talerzu, bo przecież jemy oczami. Uwielbiam je za różne smaki, które nam przynosi. Oto szybkie danie z ryżem z dodatkiem sezonowych przysmaków: młodziutkiego bobu i groszku cukrowego.
Czas przygotowania: 25 minut
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
1 szklanka ryżu basmati
ok. 2 szklanek bulionu ( w zależności od tego ile płynu wypije ryż)
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki dowolnego zielonego pesto
1 szklanka bobu
porządna garść groszku cukrowego
sól morska
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna. Odcedzamy.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą. Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy i pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ryż będzie al dente.
W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy do niego groszek.
Do garnka z ryżem dodajemy pesto i warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/06/zielony-ryz-z-bobem-i-groszkiem-cukrowym.html