ßßß
Uwielbiam lato. Uwielbiam je za kolory na talerzu, bo przecież jemy oczami. Uwielbiam je za różne smaki, które nam przynosi. Oto szybkie danie z ryżem z dodatkiem sezonowych przysmaków: młodziutkiego bobu i groszku cukrowego.
Czas przygotowania: 25 minutProporcje dla 3 osóbSkładniki:1 szklanka ryżu basmatiok. 2 szklanek bulionu ( w zależności od tego ile płynu wypije ryż)2 ząbki czosnku1 cebula2 łyżki masła2 łyżki dowolnego zielonego pesto1 szklanka bobuporządna garść groszku cukrowegosól morskaświeżo zmielony pieprz2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna. Odcedzamy.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą. Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy i pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ryż będzie al dente.W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy do niego groszek.Do garnka z ryżem dodajemy pesto i warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy.