ßßß Cookit - przepis na Świąteczne ciasto z owocami - szarlotka świąteczna

Świąteczne ciasto z owocami - szarlotka świąteczna

nazwa

Wykonanie

Szarlotka to ciasto, o kawałek którego potrafi być u nas w domu kłótnia. Oczywiście o ten ostatni :D Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej bo obiecałam, że na święta też taką upiekę. Ta trochę świąteczna wersja jest pachnąca i pyszna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Zobacz też przepis na inną, pyszną Szarlotkę, którą wszyscy pokochają i bardzo prosty Jabłecznik śmietankowy .
czas przygotowania : ok. 1 godziny + pieczenie + chłodzenie
składniki :
CIASTO - 100 g tartych migdałów
280-300 g mąki krupczatki
1 szczypta soli
4 g proszku do pieczenia
10 g cukru z wanilią
8 g kakao naturalnego
60 g cukru pudru
150 g masła
1 średnie jajko
MASA OWOCOWA - 1500 g owoców, jabłek i gruszek, mniej więcej po połowie - u mnie jabłka Champion i gruszki Konferencje
sok z połowy dużej cytryny
60 g cukru zwykłego (jeśli owoce będą bardzo słodkie to nawet mniej)
2 łyżeczki przyprawy do dań słodkich (mieszanka skórki cytrynowej, kardamonu, cynamonu, goździków i mięty)
10 g żelifixu 3:1
1/2 op. kisielu cytrynowego bez cukru
150 g suszonej żurawiny
KRUSZONKA - 50 g masła
50 g zwykłego cukru
70 g mąki krupczatki
dodatkowo - 2 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka posiekanej żurawiny
cukrowe gwiazdki
sposób przygotowania : CIASTO - mąkę przesiałam do miski razem z cukrem pudrem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam migdały i pokrojone na kawałki zimne masło. Roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Wylepiłam nim formę śr. 26 cm i wys. 4 cm. Tak przygotowaną odstawiłam do lodówki. Formy niczym nie smarowałam ani nie wykładałam bo jest pokryta specjalną powłoką, do której nic nie przywiera.
KRUSZONKA - połączyłam trzy składniki rozcierając je w rękach aż powstał taki mokry piasek i odstawiłam do lodówki.
MASA OWOCOWA - owoce obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Podana waga jest wagą owoców już obranych. Przełożyłam je do garnka, dodałam sok z cytryny i cukier, smażyłam na małym ogniu aż nieco zmiękły, ale nie rozpadły się. Ostudziłam a do zimnych dodałam żurawinę, kisiel, żelfix i przyprawę do dań słodkich. Wymieszałam dokładnie.
Schłodzony spód ciasta posypałam bułkę tartą - to zapobiegnie jego rozmoknięciu. Nałożyłam masę owocową, wyrównałam. Wierzch posypałam grudkami zimnej kruszonki.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam ok. 60 minut. Po upieczeniu pozwoliłam mu ostygnąć w formie i schłodziłam żeby masa owocowa stężała. Zimne oprószyłam lekko przy brzegach cukrem pudrem, posiekaną żurawiną i cukrowymi gwiazdkami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/11/swiateczne-ciasto-z-owocami-szarlotka.html