Wykonanie

1
jajko120 g drobnego
cukru100 g
mąki50 g
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli1 - 2 małe niezbyt słodkie
jabłka , najlepiej renety lub antonówki1 łyżeczka drobnego
cukru1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki płatkow migdałowch
Jabłka obrać , usunąć pestki i pokroić na 2 cm. plasterki.
Masło stopić i przestudzić.
Jajko, 125 g
cukru , ekstrakt
waniliowy i szczyptę
soli utrzeć na puch mikserem , dodać
masło i przesianą
mąkę , wymieszać delikatnie. Prostokątną foremkę ( keksówkę 22x8 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto, ułożyć plasterki
jabłek tak, żeby zachodziły na siebie , a brzeg pozostał wolny .
Jabłka posypać
cukrem,
cynamonem i
płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st . bez termoobiegu. Piec ciasto 45 min. ( sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone). Wystudzić ciasto na kratce. Przechowywać zawinięte w papier do pieczenia, wówczas brzegi pozostaną chrupiące. Przepis znalazłam na tym blogu .

Kategoria:CIASTA Z
OWOCAMIAutor(ka): hit2006 Czas publikacji: piątek, 28 października 2016 18:49OpcjePoleć znajomemu wpis „BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI”Polecane wpisyJABŁECZNIK ARMEŃSKIJabłecznik armeński 3 średnie , twarde
jabłka 1 szkl.
cukru 2 łyżeczki
cynamonu lub
przyprawy do jabłecznika 2 szkl.
mąki 1 łyżeczka
sody oczyszczonej szczyptaJABŁECZNIK Z
CIASTEM UCIERANYMJabłecznik z
ciastem ucieranym 300 g
mąki tortowej 6 łyżek
mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki
proszku do pieczenia 200 g
masła 100 g
cukru 5
jajek 1 łyżeczka ekstrakKRUCHE
MIGDAŁOWE DO MAKOWCA LUB JABŁECZNIKAKruche
migdałowe do makowca lub jabłecznika Ciasto : 300 g
mąki tortowej 100 g łuskanych mielonych
migdałów 200 g
masła 2/3 szkl.
cukru pudru 2
żółtka gotowanePęczak z
pomarańczą i
jabłkiemJak gotuję
kaszę to zawsze za dużo. Wspaniałym i szybkim pomysłem na wykorzystanie jej nadmiaru jest połączenie jej z
owocami i zjedzenie na śniadanie. Składnik
Twarogowe muffiny z
jabłkiem,
migdałami i
rodzynkamiMuffinki upiekłam jeszcze wiosną, podałam na urodziny syna. Smakowały najbardziej młodemu pokoleniu. Dzisiaj podaję przepis.
Twarogowe babeczki to moje ulubioneTrackback