Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 100g
cukru pudru- 350g
mąki jaglanej- 1/4 łyżeczki
soli- 2 duże
żółtka- 150g
masła*na nadzienie- 1 kg obranych
jabłek- 1 kg obranych
gruszek- 100g
suszonej żurawiny- sok z 1
cytryny- 1
kisiel cytrynowy w proszku-
cukier do smakuSposób przygotowania:1. W misce mieszamy
mąkę,
cukier puder i
sól, następnie dodajemy pokrojone
masło, rozcieramy palcami, aby powstała konsystencja kruszonki. Na końcu łączymy z
żółtkami i szybko zagniatamy ciasto (jeśli nie chce się zagnieść można ewentualnie dodać jeszcze jedno
żółtko). Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.2. Obrane
jabłka i
gruszki kroimy w kostkę, zalewamy
sokiem z cytryny i smażymy do momentu, aż część będzie się rozpadać, studzimy. Następnie dodajemy
kisiel,
żurawinę,
cukier do smaku, dokładnie mieszamy.3. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, 1/4 część wkładamy z powrotem, a pozostałym
ciastem wylepiamy średnią torownicę lub kwadratową formę (również boki), nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem foli aluminiowej i obciążamy
ryżem albo
grochem. Ciasto zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach. Po tym czasie delikatnie wyciągamy folie z obciążeniem. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowane
owoce, wierzch posypujemy kawałeczkami ciasta odłożonego do lodówki i ponownie wkładamy do piekarnika, na ok. 60 min., w 180 stopniach.4. Gotowe ciasto dokładnie studzimy, można posypać
cukrem pudrem i delikatnie kroimy, gdyż szarlotka jest bardzo krucha.Inspiracja: Smacznapyza
