Wykonanie
Szarlotka to ciasto, o kawałek którego potrafi być u nas w domu kłótnia. Oczywiście o ten ostatni :D Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej bo obiecałam, że na święta też taką upiekę. Ta trochę świąteczna wersja jest pachnąca i pyszna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.Zobacz też przepis na inną, pyszną Szarlotkę, którą wszyscy pokochają i bardzo prosty Jabłecznik
śmietankowy .

czas przygotowania : ok. 1 godziny + pieczenie + chłodzenieskładniki :CIASTO - 100 g tartych
migdałów280-300 g
mąki krupczatki1 szczypta
soli4 g
proszku do pieczenia10 g
cukru z
wanilią8 g
kakao naturalnego60 g
cukru pudru150 g
masła1 średnie
jajkoMASA OWOCOWA - 1500 g
owoców,
jabłek i
gruszek, mniej więcej po połowie - u mnie
jabłka Champion i
gruszki Konferencjesok z połowy dużej
cytryny60 g
cukru zwykłego (jeśli
owoce będą bardzo słodkie to nawet mniej)2 łyżeczki
przyprawy do dań słodkich (mieszanka
skórki cytrynowej,
kardamonu,
cynamonu,
goździków i
mięty)10 g żelifixu 3:11/2 op.
kisielu cytrynowego bez
cukru150 g
suszonej żurawinyKRUSZONKA - 50 g
masła50 g zwykłego
cukru70 g
mąki krupczatkidodatkowo - 2 łyżki
bułki tartej1 łyżka
cukru pudru1 łyżka posiekanej
żurawinycukrowe gwiazdki

sposób przygotowania : CIASTO -
mąkę przesiałam do miski razem z
cukrem pudrem,
kakao,
solą i
proszkiem do pieczenia. Dodałam
migdały i pokrojone na kawałki zimne
masło. Roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam
jajko i zagniotłam ciasto. Wylepiłam nim formę śr. 26 cm i wys. 4 cm. Tak przygotowaną odstawiłam do lodówki. Formy niczym nie smarowałam ani nie wykładałam bo jest pokryta specjalną powłoką, do której nic nie przywiera.

KRUSZONKA - połączyłam trzy składniki rozcierając je w rękach aż powstał taki mokry piasek i odstawiłam do lodówki.MASA OWOCOWA -
owoce obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Podana waga jest wagą
owoców już obranych. Przełożyłam je do garnka, dodałam
sok z cytryny i
cukier, smażyłam na małym ogniu aż nieco zmiękły, ale nie rozpadły się. Ostudziłam a do zimnych dodałam
żurawinę,
kisiel, żelfix i
przyprawę do dań słodkich. Wymieszałam dokładnie.Schłodzony spód ciasta posypałam
bułkę tartą - to zapobiegnie jego rozmoknięciu. Nałożyłam masę
owocową, wyrównałam. Wierzch posypałam grudkami zimnej kruszonki.Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam ok. 60 minut. Po upieczeniu pozwoliłam mu ostygnąć w formie i schłodziłam żeby masa owocowa stężała. Zimne oprószyłam lekko przy brzegach
cukrem pudrem, posiekaną
żurawiną i cukrowymi gwiazdkami.