Wykonanie
Jarmuż - trochę zapomniane warzywo i wiele osób chyba nawet nie wie co się z nim robi. Nie
będę radzić bo sama niewiele wiem w tym temacie a to dlatego, że wcale nie łatwo go kupić. Pojawia się na straganach późną jesienią bo nie szkodzą mu przymrozki i potrafi rosnąć nawet pod śniegiem.
Jarmuż to odmiana
kapusty. Składa się z dużych, kędzierzawych liści - zielonych albo fioletowych - i nie posiada głąba. Sprzedawany jest zazwyczaj w pęczkach.
Jarmuż jest zdrowy - zawiera dużo żelaza, wapnia, witaminy C, K i karotenoidów. Tak jak
brokuły i inne kapustowate zawiera związek o właściwościach przeciwnowotworowych. Na pozór grube i sztywne liście podczas obróbki cieplnej długo nie rozgotowują się zachowując ładny kolor i kształt. Można go jeść na surowo, w surówkach, albo gotować, smażyć czy dusić. W smaku może być nieco gorzkawy, ale wystarczy połączyć go z innymi, słodszymi warzywami albo
serami, z którymi dobrze się komponuje.

czas przygotowania : ok. 30 minutskładniki na 5 - 6 dużych grzanek :4 liście
jarmużu1 kolba
kukurydzy cukrowej1 łyżeczka
oleju z dodatkiem
czosnku2 łyżki
serka mascarpone1 łyżeczka
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazyliądo smaku -
sól,
chili w płatkach,garstka łuskanych
orzechów włoskichcienkie plasterki
salami - u mnie takie z
orzechami włoskimi5 -6 kromek
bułki lub
chleba6 łyżeczek drobno startego parmigiano reggianosposób przygotowania :
salami pokrojone w cieniutkie plasterki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piekłam kilka minut tak żeby się wytopił tłuszcz. Plasterki skurczą się i ściemnieją - trzeba uważać żeby się nie przypaliły. Wyjęłam je na ręcznik papierowy i osączyłam z tłuszczu. Na blachę położyłam kromki
pieczywa i opiekłam je lekko.
Jarmuż opłukałam, oderwałam twardy nerw a liść pokroiłam w paski.
Kukurydzę obrałam z liści,
ostrym nożem okroiłam ziarna. Na patelni rozgrzałam lekko
olej aromatyzowany
czosnkiem, wrzuciłam
jarmuż i
kukurydzę, podsmażyłam lekko przez chwilę - nie rumieniłam. Wlałam kilka łyżek
wody i dusiłam 4-5 minut. Dołożyłam
mascarpone i 4 łyżeczki
parmezanu, doprawiłam do smaku
suszonymi pomidorami,
chili i odrobiną
soli - z tą ostrożnie bo
parmezan jest słony.Na kawałki
bułki nałożyłam duszone warzywa przetykając je chrupiącymi kawałkami
salami. Grzanki posypałam pokruszonymi
orzechami i resztą
parmezanu. Podałam na ciepło.