Wykonanie
Moje pesto nie jest tradycyjne. :-) Jest dostosowane do moich smaków, dlatego nie przesadzałam z ilością oleju/oliwy (same
pomidory ze słoika mają go w sobie dostatecznie dużo), nie ma w nim
orzeszków piniowych, są natomiast
orzechy nerkowca. To pesto kojarzy mi się z latem i czasem kiedy
pomidory są naprawdę smaczne i aromatyczne.
10
suszonych pomidorów z
oleju10
orzechów nerkowca, u mnie Piątnica5 listków świeżej
bazylii1 duży ząbek
czosnku lub 2 małeszczypta
soliszczypta
pieprzu1. Wszystkie składniki przekładamy do blendera.2. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki
pomidorów powinny
mieć wielkość ziarenek
cukru.3. Podajemy z
makaronem, jako dodatek do
mięs lub jako smarowidło na kanapki.
Orzechy nerkowca i inne, bardzo dobrej jakości
bakalie dostępne są w sklepie internetowym Piatnica.net