Wykonanie
Orzechowa inspiracja z soczyście zielonym
jarmużem...

Zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu danie z
kaszą kuskus i
jarmużem. Polecam zwłaszcza tym, którzy nie mogą się przekonać do surowego
jarmużu. Te pełne wartości odżywczych, zielone liście po delikatnym podsmażeniu na
oliwie z oliwek nabierają o wiele delikatniejszego i ciekawego smaku.
Kasza kuskus ma z kolei tę zaletę, że nie trzeba jej gotować, wystarczy zalać gorącą
wodą i pozostawić na kilka minut pod przykryciem. Taki obiad można więc przygotować w kilka minut.
Jarmuż to skarbnica błonnika, witamin - zwłaszcza C i K,
soli mineralnych - przede wszystkim potasu i wapnia oraz sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.Składniki (na dwie porcje):półtorej szklanki
kuskusu, np. orkiszowego Symbio,5 garści rozdrobnionego
jarmużu,2 ząbki
czosnku,kilka
suszonych pomidorów z
oleju,3 łyżki rozdrobnionych
orzechów włoskich,2-3 łyżki
oliwy z oliwek,
sól,
czarny pieprz.

Przygotowanie:
Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą, lekko osoloną
wodą, tak aby sięgała około 2 cm ponad wysokość
kaszy. Pozostawiamy na 5 minut pod przykryciem do wchłonięcia
wody, mieszając od czasu do czasu.
Jarmuż i
suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki.
Orzechy siekamy drobno. Zgniatamy w prasce lub ścieramy na tarce 2 ząbki
czosnku.Na patelni podsmażamy przez kilka minut na
oliwie jarmuż,
suszone pomidory,
czosnek i
orzechy włoskie. Doprawiamy do smaku
pieprzem i
solą.
Kuskus mieszamy z zawartością patelni. Danie podajemy posypane dodatkową porcją rozdrobnionych
orzechów włoskich.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))