Wykonanie
Witajcie Kochani,Wiosna nieśmiało stuka do okien i drzwi. Dzień dłuższy, rano ptaki lekko ćwierkają. W
sumie nie pogniewalibyśmy się, gdyby zima już nie wróciła. :)Skoro o
wiośnie mowa, to
pora na coś zielonego do jedzenia. Serwowaliśmy Wam już zielone
chipsy z
jarmużu, teraz
pora na coś konkretniejszego z tym warzywem.
Jarmuż jest nazywany królem zimowych warzyw ze względu na swoje właściwości i nie sposób się z tym nie zgodzić. O jego super właściwościach pisaliśmy już tutaj .Tym razem mamy dla Was obiadową propozycję – spaghetti z podwójnym
jarmużem.
Czemu z podwójnym? A
czemu sobie odmawiać dodatkowej porcji zdrowia? ;) Podwójny dlatego, że część
jarmużu będzie surowa w formie fantastycznego pesto z
orzechami włoskimi i
suszonymi pomidorami a część
jarmużu będzie ugotowana i dopełni całości dania. Co Wy na to? Wszystko smakuje razem rewelacyjnie i naprawdę warto to danie zrobić właśnie teraz. :) Nie tylko dlatego, że jest pyszne, ale i dlatego, że jest pełne wartościowych składników odżywczych tak potrzebnych nam o tej
porze roku. Dodatkowo robi się je ekspresowo i można zjeść rewelacyjny obiad, który jest gotowy w maksymalnie 15 minut. Polecamy. :)Składniki (na 2-3 porcje):- 250 g
jarmużu- 6-8
suszonych pomidorów- 1 ząbek
czosnku- 2 łyżki
soku z cytryny- 1 mała filiżanka obranych
orzechów włoskich- 2-3 łyżki
oliwy- ¼ łyżeczki suszonego
chili w płatkach- ¼ łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu- 1-2 łyżki
wody (do pesto)- szczypta
soli (go ugotowania
jarmużu)- 200 g
makaronu pełnoziarnistego np. spaghetti (waga na sucho)- 2 posiekane
orzechy włoskie i 2 pokrojone
suszone pomidory do dekoracjiWykonanie:W jednym garnku wstawiamy
wodę na
makaron a w drugim
wodę na
jarmuż.
Jarmuż dokładnie myjemy, osuszamy i ¼ liści odkładamy na pesto. Liście do pesto pozbawiamy grubych łodyg i rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Dodajemy
orzechy,
suszone pomidory,
czosnek,
oliwę,
sok z cytryny,
przyprawy oraz 1 łyżkę
wody. Miksujemy na gładko – jeśli będzie trudno, to dodajemy jeszcze łyżkę
wody. Zostawiamy, żeby pesto się chwilę przegryzło. Wrzucamy
makaron do gotowania. W tym czasie, gdy
woda w drugim garnku zawrze, dodajemy szczyptę
soli i wrzucamy pozostałe liście
jarmużu. Gotujemy je krótko, aż liście i łodygi zmiękną. Zwykle na dużym ogniu 3-5 minut wystarcza – ma być ugotowany al dente, a nie rozgotowany, tak jak
makaron. Wtedy odcedzamy i osączamy z nadmiaru
wody. Kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Możecie zostawić sobie z pół szklanki
wody spod gotowania
jarmużu – może się przydać, gdy pesto zbyt tępo będzie się rozprowadzać na
makaronie. Gdy makron jest już gotowy, odcedzamy, wrzucamy do garnka, w którym się gotował i dodajemy pesto.

Mieszamy dokładnie, po czym dodajemy ugotowany
jarmuż i ponownie mieszamy. Nakładamy i ozdabiamy posiekanymi
orzechami oraz
suszonymi pomidorami.Zajadamy od razu, ciepłe i aromatyczne. :) Pyszności. :)Zielone pozdrowienia,Ania & Piotrek