ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z podwójnym jarmużem

Spaghetti z podwójnym jarmużem

nazwa

Wykonanie

Witajcie Kochani,
Wiosna nieśmiało stuka do okien i drzwi. Dzień dłuższy, rano ptaki lekko ćwierkają. W sumie nie pogniewalibyśmy się, gdyby zima już nie wróciła. :)
Skoro o wiośnie mowa, to pora na coś zielonego do jedzenia. Serwowaliśmy Wam już zielone chipsy z jarmużu, teraz pora na coś konkretniejszego z tym warzywem. Jarmuż jest nazywany królem zimowych warzyw ze względu na swoje właściwości i nie sposób się z tym nie zgodzić. O jego super właściwościach pisaliśmy już tutaj .
Tym razem mamy dla Was obiadową propozycję – spaghetti z podwójnym jarmużem. Czemu z podwójnym? A czemu sobie odmawiać dodatkowej porcji zdrowia? ;) Podwójny dlatego, że część jarmużu będzie surowa w formie fantastycznego pesto z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami a część jarmużu będzie ugotowana i dopełni całości dania. Co Wy na to? Wszystko smakuje razem rewelacyjnie i naprawdę warto to danie zrobić właśnie teraz. :) Nie tylko dlatego, że jest pyszne, ale i dlatego, że jest pełne wartościowych składników odżywczych tak potrzebnych nam o tej porze roku. Dodatkowo robi się je ekspresowo i można zjeść rewelacyjny obiad, który jest gotowy w maksymalnie 15 minut. Polecamy. :)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 250 g jarmużu
- 6-8 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mała filiżanka obranych orzechów włoskich
- 2-3 łyżki oliwy
- ¼ łyżeczki suszonego chili w płatkach
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1-2 łyżki wody (do pesto)
- szczypta soli (go ugotowania jarmużu)
- 200 g makaronu pełnoziarnistego np. spaghetti (waga na sucho)
- 2 posiekane orzechy włoskie i 2 pokrojone suszone pomidory do dekoracji
Wykonanie:
W jednym garnku wstawiamy wodę na makaron a w drugim wodę na jarmuż. Jarmuż dokładnie myjemy, osuszamy i ¼ liści odkładamy na pesto. Liście do pesto pozbawiamy grubych łodyg i rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Dodajemy orzechy, suszone pomidory, czosnek, oliwę, sok z cytryny, przyprawy oraz 1 łyżkę wody. Miksujemy na gładko – jeśli będzie trudno, to dodajemy jeszcze łyżkę wody. Zostawiamy, żeby pesto się chwilę przegryzło. Wrzucamy makaron do gotowania. W tym czasie, gdy woda w drugim garnku zawrze, dodajemy szczyptę soli i wrzucamy pozostałe liście jarmużu. Gotujemy je krótko, aż liście i łodygi zmiękną. Zwykle na dużym ogniu 3-5 minut wystarcza – ma być ugotowany al dente, a nie rozgotowany, tak jak makaron. Wtedy odcedzamy i osączamy z nadmiaru wody. Kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Możecie zostawić sobie z pół szklanki wody spod gotowania jarmużu – może się przydać, gdy pesto zbyt tępo będzie się rozprowadzać na makaronie. Gdy makron jest już gotowy, odcedzamy, wrzucamy do garnka, w którym się gotował i dodajemy pesto.
Mieszamy dokładnie, po czym dodajemy ugotowany jarmuż i ponownie mieszamy. Nakładamy i ozdabiamy posiekanymi orzechami oraz suszonymi pomidorami.
Zajadamy od razu, ciepłe i aromatyczne. :) Pyszności. :)
Zielone pozdrowienia,
Ania & Piotrek
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2016/02/spaghetti-z-podwojnym-jarmuzem.html