ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki cebulowe

Pulpeciki cebulowe

nazwa

Wykonanie

Żarłoczek jest w siódmym niebie jak widzi makaron z mięsem i sosem. I nawet już nie narzeka gdy ten makaron jest pełnoziarnisty co jeszcze do niedawna miał w zwyczaju. Kluskowy ten mój Małżon, bardzo kluskowy :) A ja cóż . . . szczerze mówiąc wolę ziemniaki, ale faktem jest, że makaronu nie trzeba obierać :)
czas przygotowania : 40 minut
składniki na 3 porcje :
350 g filetów z udźca kurczaka, bez skóry
1 nieduża cebula
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek mleka
2 - 3 łyżki mąki pszennej
do smaku - sól czosnkowo ziołowa, pieprz ziołowy
SOS - 1 duża cebula
1 - 2 łyżki masła
ok. 2 szkl. bulionu jarzynowego
ok. 1 szkl. sosu pieczeniowego z kurczaka
2 łyżeczki musztardy Dijon
sposób przygotowania: cebulę obrałam i bardzo drobno posiekałam. Mięso z udzików zmieliłam, dodałam cebulę, jajko, bułkę tartą, mleko. Dokładnie wymieszałam całość i doprawiłam do smaku solą czosnkowo ziołową i ziołowym pieprzem. Mokrymi rękami formowałam pulpeciki - wielkości małych orzechów włoskich.
Cebulę do sosu także obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Podsmażyłam ją w rondlu na maśle, zalałam bulionem i gotowałam 3 minuty. Pulpeciki obtaczałam w mące i wkładałam do lekko mrugającego bulionu - jeśli rondel nie jest szeroki to najlepiej wkładać je partiami. Gotowałam kulki 5 minut. Dodałam musztardę oraz sos pieczeniowy - gdy piekę kurczaka to zwykle zostaje mi więcej sosu, który zlewam do pojemniczka i trzymam w lodówce albo zamrażarce. Dodałam też resztę mąki jaka została z obtaczania rozmieszaną w 2 łyżkach zimnej wody. Dusiłam całość jeszcze ok. 15 minut.
Podałam z makaronem pełnoziarnistym orkiszowym.
A swoją drogą czy może mi ktoś jasno wytłumaczyć czym różnią się pulpety od klopsików ? Dla wielu osób to jedno i to samo a mnie się wydaje, że pierwsze gotuje się w płynie a drugie smaży - mam rację czy nie ?
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/01/pulpeciki-cebulowe.html