Wykonanie

Aby przygotować to danie trzeba wytrybować
tuszkę kurczaka, czyli usunąć z niej wszystkie kości. Nie jest to najprostsza czynność, przynajmniej dla mnie, niemniej jednak do zrobienia. Wymaga wprawy. Ale kiedy opanujemy tę sztukę, mamy bardzo dużo możliwości. Bo do tej rolady możemy użyć praktycznie każdego farszu.Składniki
bułka tarta, 3
tuszkamleko, 1/2 szklanki
mięso mielone wieprzowo-wołowe, 500 gram
jajka, 2 sztuki
cebula, 1 sztuka
natka pietruszki, 2 pęczki
kurczak, 1 sztuka
czosnek, 2 główki
rozmaryn, 2 gałązki
sól,
pieprz,
sól ziołowo-czosnkowaSposób przygotowania1.
Bułkę tartą namoczyć w
mleku.
Mięso mielone wymieszać z
jajkami, posiekaną
cebulą i
natką oraz namoczoną
bułką. Mocno przyprawić. Jeśli
mięso będzie miało zbyt luźną konsystencję dodać suchej
bułki tartej.2.
Kurczaka umyć i osuszyć. Zacząć trybowanie od usunięcia skrzydełek. Dookoła kończyny wykonać nacięcie starając się zrobić jak najmniejszy otwór. Następnie złapać za skrzydło i wygiąć je do tyłu, wyłamując ze stawu. Resztę odciąć nożem. Analogicznie postępować z drugim skrzydełkiem.

3.
Kurczaka ułożyć filetami do dołu i szyjką skierowaną w swoją stronę. Palcami wyczuć kość na środku. Zrobić nacięcie wzdłuż niej. Najpierw z jednej,
potem z drugiej strony, stopniowo je pogłębiając. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć skóry na plecach. Jeśli
kurczak ma szyjkę należy skórę na niej przeciąć na pół.

4. Następnie
kurczaka należy chwycić za nogi. Jednym energicznym ruchem złączyć je razem, wyłamując ze stawów.
Tuszkę ułożyć na
stole i dalej usuwać korpus. Można go przechylać na jedną lub na drugą stronę odsłaniając
mięso. Przy tej czynności może pomagać druga osoba, przytrzymując i odciągając korpus. Ułatwia to zadanie.

5. Kolejny etap to usuwanie kości z nóg. Należy zrobić nacięcie wzdłuż wewnętrznej strony kości. Takie samo cięcie trzeba wykonać z zewnętrznej strony. Następnie nóż wbić pod kością i oddzielić od niej
mięso. Przeciąć skórę przy stawie, uwalniając kość. Chwycić za piszczel i kość udową. Odciąć całość przy chrząstce. Jeśli zostanie jej jakaś część na
mięsie należy ją usunąć. To samo zrobić z drugim udkiem.

6. Sprawdzić czy nie zostały drobne kostki. W razie potrzeby usunąć. Poodcinać wszystkie tłuste części (jest ich najwięcej przy tyłku
kurczaka). Zeskrobać ze skóry galaretowate elementy. Z zewnątrz wykonać głębokie nacięcie od połowy piersi, ale nie przecinać jej do końca. Rozłożyć tę część, tak aby zakryła otwór po skrzydełku. Tak samo zrobić z drugą stroną. Jeśli przez przypadek zrobiliście dodatkową dziurę w skórze należy ją załatać kawałkiem filetu.

7.
Kurczaka ułożyć filetami do siebie.
Mięso z udek i piersi delikatnie rozbić. Całość musi tworzyć równą powierzchnię. Przyprawić
solą i
pieprzem. Farsz rozłożyć równomiernie, zostawiając czyste boki.

8.
Mięso ciasno zwijać w roladę, zaczynając od strony filetów. Blaszkę posmarować
olejem. Dno posypać
solą ziołowo-
czosnkową,
pieprzem i
rozmarynem. Roladę przełożyć do foremki. Posmarować niewielką ilością
oliwy. Obficie przyprawić, posypać
rozmarynem.
Czosnek przekroić na pół. Ułożyć po bokach rolady.

9. Formę zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 70-80 minut.back massage