ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z kremem kefirowym

Ciasto czekoladowe z kremem kefirowym

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe pyszne ciacho z maślanym kremem, polewą - bardzo smakowite. Na samą myśl o nim ślinianki mi wariują. Trzeba będzie szybko je powtórzyć bo już się łakomczuchy dopominają :)
składniki:
CIASTO - 2 duże jajka
1 szkl. cukru
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szkl. oleju roślinnego
3/4 szkl. mleka
1/3 szkl. powideł śliwkowych
2 szkl. mąki tortowej
4 czubate łyżki kakao naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
KREM: 250 g masła roślinnego w kubeczku, takie ze słonecznikiem
1 szkl. gęstego kefiru
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
POLEWA: 1/2 szkl. słodkiej śmietanki kremówki UHT
100 g gorzkiej czekolady min.70% kakao
1 mała łyżeczka żelatyny w proszku
dodatkowo: po 1/3 szkl. powideł śliwkowych i morelowych
małe jajeczka czekoladowe
sposób przygotowania: CIASTO - jajka ubiłam z cukrem. Dodałam esencję, olej, mleko, powidła i mąkę przesianą z kakao, solą i spulchniaczami, wymieszałam i przelałam do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ja użyłam tortownicy śr.32 cm bo akurat tak sobie wymyśliłam, ale można upiec w mniejszej i wtedy ciasto będzie wyższe. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piekłam ok. 45 min..
KREM: miękkie masło zmiksowałam z cukrem pudrem i cały czas miksując dodawałam po łyżce kefiru. Na koniec dodałam esencję waniliową.
POLEWA: żelatynę zalałam 4 łyżkami zimnej wody a gdy napęczniała podgrzałam i mieszałam aż całkiem się rozpuściła. Śmietankę zagotowałam w rondelku, zdjęłam z ognia. Wsypałam połamaną na kostki czekoladę i mieszałam aż czekolada się rozpuściła i całość nabrałam gęstej, kremowej konsystencji. Mieszając dolałam ciepłą żelatynę, wymieszałam dokładnie, odstawiłam do przestudzenia.
Wykończenie: ciasto po przestudzeniu przekroiłam poziomo na pół i dolną część posmarowałam zmieszanymi, podgrzanymi powidłami śliwkowymi i morelowymi. Na to nałożyłam równomiernie krem kefirowy i przykryłam drugim blatem lekko dociskając. Przestudzoną polewą grubo posmarowałam wierzch i boki ciasta, zanim zastygła ułożyłam czekoladowe jajeczka. Schłodziłam.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/ciasto-czekoladowe-z-kremem-kefirowym.html