ßßß
czekoladowy spód:2,5 szklanki mąki1 szklanka cukru125 g masła2 jaja1 szklanka mleka2 łyżki powidła śliwkowego2 łyżki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejmasa adwokatowa:250 ml adwokata330 ml śmietanki 30%2 łyżki żelatyny3 łyżki cukru pudrumasa śmietankowa:330 ml śmietanki 30%4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatynydodatkowo:czekolada gorzkaMasło, cukier, jajka utrzeć na puch, dodać kakao, powidło, sodę oraz stopniowo przesianą mąkę i mleko.Ciasto wyłożyć na blaszkę (25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w temp 170C do suchego patyczka. Ostudzić.Masa adwokatowa: żelatynę zalać zimną wodą do zakrycia i odstawić do napęcznienia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. 100 ml adwokata podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Żelatynę dodać do śmietanki oraz pozostały adwokat. Masę wyłożyć na ciasto.Masa śmietankowa: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia, śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i wyłożyć na masę adwokatową.Na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę .Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego!!
