ßßß
KawuśSkładnikiCiasto:3 duże jaja4 łyżki cukru½ szklanki mąki tortowej¼ szklanki kakaoMasa kawowa:500 ml mleka4 łyżki cukru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej25dag masłaMasa adwokatowa:500 ml śmietanki 30%½ szklanki adwokata4 łyżeczki żelatyny2 łyżki cukru pudruUpiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka – dalej ubijać – do wytworzenia pęcherzyków powietrza. Mąkę wymieszać z kakao i przesiewając partiami dodawać do masy – mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec w blaszce 25×30 w 160C około 30 minut.Masa kawowa: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami, w reszcie mleka wymieszać mąki i kawę rozpuszczalną – wlać na gotujące mleko i ugotować budyń kawowy. Budyń przestudzić. Masło zmiksować i partiami dodawać zimny budyń.Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę kawową.Masa adwokatowa: śmietankę ubić, dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje lekko podgrzać i rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać adwokat i taką mieszankę powoli wlewać do śmietanki nadal ubijając. Masę adwokatową wyłożyć na masę kawową, wyrównać.Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.Schłodzić w lodówce około 1 godziny.Życzę smacznego!!
