ßßß Cookit - przepis na Najlepsza szarlotka domowa

Najlepsza szarlotka domowa

nazwa

Wykonanie

Wiele lat temu, już ponad dwadzieścia, na jednej z prywatek znajomy chłopak powiedział, że odda się za szarlotkę - cóż, upiekłam ją i ten chłopak jest do dziś moim mężem :))) Czasami zastanawiam się czy zakochał się wtedy we mnie, czy w cieście, ale może lepiej nie roztrząsać tego tematu?
Żarłoczek już od jakiegoś czasu w cichym westchnieniem mówił coś, że dawno szarlotki nie piekłam, że chętnie by zjadł . . . Miałam jednak inne plany i pomysły więc jej upieczenie odkładałam z tygodnia na tydzień. Aż któregoś dnia Kasia zaproponowała wspólne pichcenie i właśnie TO ciasto. I wiecie co? Bardzo się ucieszyłam bo tym sposobem wszyscy będą zadowoleni - ja się pobawię z koleżankami a Żarłoczek dostanie to co lubi :)
Ale tak zupełnie łatwo i słodko to nie było. Trochę trudu kosztowało mnie przyłączenie się do grupy bo nie chciano mnie tam za bardzo - musiałam prosić, błagać wręcz . . . dopiero łzy z ócz mych błękitnych wzruszyły pomysłodawczynię akcji tak bardzo, że łaskawie zgodziła się na mój udział i mogę Wam dziś pokazać moją wersję Jej szarlotki :D
We wspólnej zabawie, poza mną i pomysłodawczynią, udział wzięły także: Ola, Ewa, Paulina, Ewa "Koper" , Ela i Kasia i Justyna
Przepyszna szarlotka na kruchym cieście
składniki:
CIASTO - 500 g mąki pszennej, wzięłam luksusową
160 g cukru pudru
250 g masła albo margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
MASA JABŁKOWA - ok. 2,5 kg jabłek - w oryginale startych na tartce jarzynowej a u mnie pokrojonych po prostu na kawałki, u mnie po połowie Szara Reneta i Champion
cukier do smaku - w zależności od kwaśności jabłek - ja dałam 6 łyżek
sok z 1 cytryny
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonej przyprawy do dań słodkich Kamis Specialite
20 g żelfixu 3:1
2 łyżki bułki tartej
sposób przygotowania: MASA JABŁKOWA - owoce umyłam, obrałam cienko i przekrawając je na ćwiartki wykroiłam gniazda nasienne. Miąższ pokroiłam na kawałeczki - nie musi być równo bo jabłka i tak w części się rozpadną. Wymieszałam je z sokiem cytrynowym i cukrem, smażyłam w dużym rondlu przez jakieś 10 minut mieszając żeby się nie przypaliły, odstawiłam do wystudzenia. Do zimnych owoców dodałam cynamon, przyprawę do dań słodkich, bułkę tartą i żelfix - dokładnie wymieszałam.
CIASTO - zimne masło pokroiłam na mniejsze kawałki, dosypałam mąkę przesianą z cukrem puder, proszkiem do pieczenie, cukrem waniliowym i solą. Roztarłam palcami jak na kruszonkę aż nie było większych grudek tłuszczu. Dodałam jajko i żółtko, szybko zagniotłam ciasto i zawinięte w folię schowałam do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie podzieliłam je na 3 części. Dwiema wylepiłam spód i boki blaszki (22 x 33) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na spód wyłożyłam masę jabłkową a z kawałeczków pozostałego ciasta zrobiłam wałeczek przylepiając go dookoła brzegów i dociskając widelcem. Z ciasta wycięłam też serduszka i ułożyłam je na powierzchni ciasta żeby było ładnie :) Można ciasto po prostu zetrzeć na tarce jarzynowej albo posypać jak kruszonką.
Piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - na początku ustawiłam blaszkę na samym dnie piekarnika żeby spód dobrze się upiekł, m/w w połowie czasu przeniosłam ją wyżej. Po upieczeniu odstawiłam do zupełnego wystudzenia - można zostawić na noc żeby masa owocowa dobrze zastygła. Oprószyłam jeszcze cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne :)
Powiem tak - bardzo dobry przepis na pyszną, tradycyjną szarlotkę, bez żadnych udziwnień - z czystym sumieniem mogę polecać go dalej. Bardzo smaczne ciasto, kruchutkie i ilościowo, na podaną wielkość blaszki, w sam raz. Bardzo dziękuję Kasi za możliwość wypróbowania receptury a wszystkim dziewczynom za wspólną zabawę :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/02/wszyscy-kochaja-szarlotke.html