Wykonanie
Moi
drodzy, dziś zapraszam po przepis na nieskomplikowaną i szybką szarlotkę. Ciasto pięknie pachnie
cynamonem i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis podaję z moimi zmianami.


Składniki:Kruche ciasto (blaszka 20x35cm):4 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru250 g
masła lub
margaryny2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1-2 łyżki kwaśnej
śmietanyJabłka:1 i 1/2 kg
jabłek2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowegosok z połówki
cytryny3 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
mąki ziemniaczanejDodatkowo:
bułka tartacukier puderSposób wykonania:1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię lub woreczek i włożyć do lodówki na ok 30 minut.2. W międzyczasie umyć
jabłka, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pokrojone
owoce wymieszać z
mąką ziemniaczaną,
cukrem,
cukrem waniliowym,
cynamonem i
sokiem z cytryny.3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Ciasto obsypać
bułką tartą (2-3 łyżki). Wyłożyć równomiernie
jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na
jabłka i zrobić nakłucia widelcem.4. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 45-60 minut (w zależności od piekarnika).5. Upieczoną szarlotkę posypać
cukrem pudrem. Można podawać i na ciepło i na zimno.Smacznego!!!

Źródło: Wypieki Siostry
Marii