ßßß

Składniki:Kruche ciasto (blaszka 20x35cm):4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru250 g masła lub margaryny2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1-2 łyżki kwaśnej śmietanyJabłka:1 i 1/2 kg jabłek2 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowegosok z połówki cytryny3 łyżeczki cynamonu2 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:bułka tartacukier puderSposób wykonania:1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię lub woreczek i włożyć do lodówki na ok 30 minut.2. W międzyczasie umyć jabłka, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pokrojone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny.3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Ciasto obsypać bułką tartą (2-3 łyżki). Wyłożyć równomiernie jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka i zrobić nakłucia widelcem.4. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 45-60 minut (w zależności od piekarnika).5. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem. Można podawać i na ciepło i na zimno.Smacznego!!!
Źródło: Wypieki Siostry Marii