Wykonanie
Na długi weekend jak zwykle kupiłam za dużo
chleba. Zdarza mi się to, niestety, a właściwie to po prostu bardzo mało
chleba jemy. Nie lubię wyrzucać żadnego jedzenia więc trzeba było coś wymyślić. Zrobiłam zapiekankę, do której oprócz nieco już czerstwego
pieczywa wrzuciłam jeszcze różne kawałki warzyw i
wędlin jakie były w lodówce.
Zioła i
sery uzupełniły całość doskonale.

składniki:
chleb nie pierwszej świeżości - użyłam żytniego wieloziarnistego, pokrojonego na dość cienkie kromki - było tego dobrze ponad pół bochenkaok. 300 g kawałków
wędlin, głównie
cienkiej kiełbasy2 duże
cebule1 -1,5 szklanki startych grubo warzyw -
marchewka,
cukinia,
dynia3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oleju250 g
sera żółtego150 - 200 g
sera typu
fetakilka
pomidorów suszonych z
oliwy1 - 2 łyżki
oliwy od
pomidorów1/2 pęczka
koperkudo smaku:
oregano,
pieprz czarny mielony,
sól morska prowansalska,
pomidory suszone z
czosnkiem i
bazylią,
pieprz ziołowy,
tymianek świeży

sposób przygotowania:
Kiełbasę i kawałki
wędlin pokroiłam w kostkę, tak samo obraną
cebulę. Na patelni rozgrzałam łyżkę
oleju i zrumieniłam
wędliny, dodałam
cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dodałam starte warzywa - proporcje są mało istotne - u mnie było najwięcej dyni, ale możecie dodać np. samą
cukinię. Chwilę razem podsmażyłam, tylko tyle żeby warzywa straciły surowość. Dodałam posiekane drobno
pomidory suszone i koncentrat, resztkę ze słoiczka, i ze 3 łyżki
wody, którą tenże słoiczek wypłukałam. Dosypałam po trochu przypraw oprócz
soli - z tą bardzo ostrożnie bo
wędliny są solone i będziemy dodawać słony
ser - chwilę smażyłam razem. Na koniec dosypałam posiekany
koperek i trochę
tymianku.

Kilka kromek
chleba posmarowałam z jednej strony lekko
oliwą od
pomidorów i tą tłustą stroną ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym do zapiekania tak żeby kromki zakryły powierzchnię dna zachodząc na siebie. Posypałam je lekko
startym serem. Na to wyłożyłam połowę masy z patelni, posypałam połową
sera typu
feta. Następną warstwą był znowu
chleb, ale już bez
oleju, na to
ser żółty, reszta masy,
ser feta i odrobina
sera żółtego na wierzch żeby ładnie się zapiekł.Naczynie wstawiłam na 30 - 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. CNiby takie nic a było bardzo pyszne i solidne danie.