ßßß Cookit - przepis na Gorące bułeczki na śniadanie

Gorące bułeczki na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Kupne bułeczki, typu kajzerki, są pyszne świeże. Następnego dnia już robią się gumowate i albo je suszę do pasztetu czy na tartą bułkę albo robię na gorąco. Żarłoczek takie uwielbia. Nie podaję konkretnych ilości składników na farsz bo ja wykorzystuję zwykle po prostu to co mam w lodówce czyli jakieś kawałeczki wędlin, resztki sera albo warzyw, czasami grzyby.
składniki:
bułki kajzerki, najlepiej nie za świeże
jajka - tyle sztuk ile bułek
trochę wędliny - szynka, kiełbasa, boczek
cebula
pomidory obrane ze skórki
sos chili
kukurydza konserwowa
szczypior
ser żółty
oscypek
do smaku: sól, pieprz ziołowy, 'pomidory suszone z czosnkiem i bazylią'
sposób przygotowania: z bułeczek ścięłam wierzch i wydrążyłam środki, ale ostrożnie żeby nie uszkodzić skórki. Wędlinę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na patelni - jeśli mamy boczek to już nie trzeba tłuszczu a do chudej można wlać 1 łyżeczkę oleju. Gdy wędlina się zrumieniła dorzuciłam posiekaną cebulkę i pomidory, wcześniej sparzone i obrane ze skórki, dolałam solidną łyżkę sosu chili. Smażyłam całość kilka minut aż pomidory się rozpadły i odparował nadmiar płynu. Doprawiłam do smaku, dodałam osączoną kukurydzę oraz trochę szczypiorku.
Do miseczek z bułek nałożyłam po czubatek łyżce farszu a na wierzch delikatnie wybiłam jajko. Ułożyłam je na blasze i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 20 min. w temp. 160 st. C - gdy białko w wierzchu się zetnie nacięłam jajko ostrzem noża żeby sprawdzić czy głębiej też jest ścięte. Sztuczka polega na tym aby zapiec bułeczki tak żeby białko się ścięło, ale żółtko pozostało płynne co wcale nie jest takie łatwe.
Wierzch posypałam startym oscypkiem i serem żółtym, jeszcze chwilę zapiekałam aż ser się rozpuścił. Podałam gorące, chrupiące i pyszne.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/11/gorace-bueczki-na-sniadanie.html