ßßß Cookit - przepis na Zapiekane faszerowane bułki z jajkiem sadzonym

Zapiekane faszerowane bułki z jajkiem sadzonym

nazwa

Wykonanie

Fantastyczna przekąska, która jet tak sycąca, że z powodzeniem mając w towarzystwie jakąś sałatkę - zastąpi danie obiadowe. Pomysł na to świetne danie znalazłam na blogu Smaczna Pyza, jednak mój farsz z uwagi na moje "czyszczenie lodówki" był nieco inny :). Polecam baaaardzo :)
Składniki:
4 bułki kajzerki (nie koniecznie świeże)
4 jajka
ok 300g kiełbasy
1 cebula
kilka plastrów boczku
1 łyżka skwareczków
1 młoda cukinia
ok. 100 ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka słodka, chili
szczypiorek
cebulka zielona
żółty ser do posypania (u mnie tostowy topiony)
Kiełbasę i boczek pokroić w kosteczką, czosnek przecisnąć i całość podsmażyć. Cebulkę drobno posiekać i wrzucić nadal podsmażając. Cukinię obrać i również pokroić w 1 cm kostkę. Gdy wszystko jest już rumiane dodać przecier i zieloną cebulkę. Całośc doprawić.
Z bułek kajzerek odciąć małą "czapeczkę" Środek bułki delikatnie wybrać nie uszkadzając dna i boków. Do każdej bułki nałożyć farsz (nie kopiato bo jeszcze musi nam wejść jajko). Farsz ułożyć tak by środkiem było lekkie wgłębienie. Bułki ułożyć na wyłożonej matą do pieczenia blasze. Do każdej bułki delikatnie wbić całe jajko. Piekarnik nagrzać do 160-170 stopni, wstawić i piec ok 20 minut (żółtko musi pozostać płynne, a białko ma być w całości ścięte tak jak sadzone - sprawdzić więc pod koniec pieczenia lekko je nacinając czy jest ścięte na całości). Jesli jest ok, to szybko posypać tartym żółtym serem i szczypiorkiem i jeszcze chwilkę zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać gorące.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/zapiekane-faszerowane-buki-z-jajkiem.html