Wykonanie

Fantastyczna przekąska, która jet tak sycąca, że z powodzeniem mając w towarzystwie jakąś
sałatkę - zastąpi danie obiadowe. Pomysł na to świetne danie znalazłam na blogu Smaczna Pyza, jednak mój farsz z uwagi na moje "czyszczenie lodówki" był nieco inny :). Polecam baaaardzo :)Składniki:4
bułki kajzerki (nie koniecznie świeże)4
jajkaok 300g
kiełbasy1
cebulakilka plastrów
boczku1 łyżka skwareczków1
młoda cukiniaok. 100 ml
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnkusól,
pieprzpapryka słodka,
chiliszczypiorekcebulka zielonażółty ser do posypania (u mnie tostowy topiony)
Kiełbasę i
boczek pokroić w kosteczką,
czosnek przecisnąć i całość podsmażyć.
Cebulkę drobno posiekać i wrzucić nadal podsmażając.
Cukinię obrać i również pokroić w 1 cm kostkę. Gdy wszystko jest już rumiane dodać przecier i
zieloną cebulkę. Całośc doprawić.Z
bułek kajzerek odciąć małą "czapeczkę" Środek
bułki delikatnie wybrać nie uszkadzając dna i
boków. Do każdej
bułki nałożyć farsz (nie kopiato bo jeszcze musi nam wejść
jajko). Farsz ułożyć tak by środkiem było lekkie wgłębienie.
Bułki ułożyć na wyłożonej matą do pieczenia blasze. Do każdej
bułki delikatnie wbić całe
jajko. Piekarnik nagrzać do 160-170 stopni, wstawić i piec ok 20 minut (
żółtko musi pozostać płynne, a
białko ma być w całości ścięte tak jak sadzone - sprawdzić więc pod koniec pieczenia lekko je nacinając czy jest ścięte na całości). Jesli jest ok, to szybko posypać tartym
żółtym serem i
szczypiorkiem i jeszcze chwilkę zapiekać do momentu rozpuszczenia się
sera. Podawać gorące.Smacznego :)

