ßßß Cookit - przepis na Bitki wieprzowe w sosie cebulowo - jabłkowym

Bitki wieprzowe w sosie cebulowo - jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Kupiłam ładny kawałek szynki wieprzowej. Z części udało się wykroić całkiem zgrabne plastry więc postanowiłam je udusić w pysznym sosie. Chłopcy lubią takie duszone mięso a sos do ziemniaków też bardzo im smakował.
składniki:
ok. 700 g chudej szynki wieprzowej
2 duże cebule
1 duże jabłko - u mnie Antonówka
3 łyżki masła klarowanego
1 szkl. bulionu cielęcego
4 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
2 łyżki sosu chili słodko - kwaśnego
do smaku: pieprz ziołowy, majeranek suszony
mąka pszenna
sposób przygotowania: z kawałka mięsa wykroiłam plastry usuwając tłuszcz i części poprzerastane - można je zmielić i zużyć na mieleńce. Plastry lekko rozbiłam tłuczkiem przykrywając folią żeby nie pryskało. Oprószyłam każdy z obu stron ziołowym pieprzem i lekko mąką, ale tylko troszkę. Zrumieniłam na mocno rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami masła, przełożyłam do rondla. Na tę samą patelnię dołożyłam resztę masła, zeszkliłam pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przełożyłam do mięsa. Patelnię zdeglasowałam 1 szkl. bulionu cielęcego, przelałam do rondla.
Do mięsa z cebulką dodałam obrane i starte na tarce jarzynowej jabłko, sosy i ok. 1 łyżki majeranku, dusiłam trochę więcej jak godzinę na malutkim ogniu aż mięso było miękkie a sos gęsty.
Podałam z purre ziemniaczanym z koperkiem i surówką z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i ziołami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/11/bitki-wieprzowe-w-sosie-cebulowo.html