ßßß Cookit - przepis na Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło.

Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło.

nazwa

Wykonanie

W lodówce leżała samotnie pekińska... obiad prawie gotowy... ale brak sałatki, surówki.. I tak mnie naszło..co jest nienormalne u mnie .. bo uwielbiam surówki i sałatki .. aby ją zasmażyć :) Pierworodna wersja miała być z pomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku. I co ? I udało się. Wyszło pysznie. Domownicy bardzo zadowoleni a to jest najważniejsze. Polecam :)
Składniki
- duża kapusta pekińska
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- pół dużego pęczka koperku ( opcjonalnie suszony )
- majeranek,kminek mielony, czosnek mielony, lubczyk suszony, sos sojowy
Wykonanie
Cebule kroje w półplasterki, kapustę szatkuję troszkę grubiej niż na surówkę. Na głębokiej i wysokiej patelni podgrzewam 2 łyżki masła, dodaje cebulkę, jak się zeszkli dodaje poszatkowana kapustę pekińską. Całość podlewam odrobina gorącej przegotowanej wody i zasmażam aż do miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku.
Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/01/kapusta-pekinska-zasmazana-z-cebulka.html