Wykonanie

W lodówce leżała samotnie pekińska... obiad prawie gotowy... ale brak sałatki, surówki.. I tak mnie naszło..co jest nienormalne u mnie .. bo uwielbiam surówki i sałatki .. aby ją zasmażyć :) Pierworodna wersja miała być z
pomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie
pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej
koperku. I co ? I udało się. Wyszło pysznie. Domownicy bardzo zadowoleni a to jest najważniejsze. Polecam :)Składniki- duża
kapusta pekińska- duża
cebula- 2 łyżki
masła- pół dużego pęczka
koperku ( opcjonalnie suszony )-
majeranek,
kminek mielony,
czosnek mielony,
lubczyk suszony,
sos sojowyWykonanie
Cebule kroje w półplasterki,
kapustę szatkuję troszkę grubiej niż na surówkę. Na głębokiej i wysokiej patelni podgrzewam 2 łyżki
masła, dodaje
cebulkę, jak się zeszkli dodaje poszatkowana
kapustę pekińską. Całość podlewam odrobina gorącej przegotowanej
wody i zasmażam aż do miękkości
kapusty. Kiedy
kapusta juz jest miękka dodaję
przyprawy:
kminek mielony, roztarty
majeranek,
czosnek, szczyptę
lubczyku, kilka kropel
sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo
koperku.Podaję na ciepło.Taka
kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu
ziemniaki i
mięso. U mnie dziś podana z
ziemniakami purre i pieczonym udźcem z
indykaSmacznego :)