Wykonanie
Kurczak z
kapustą - hmmmm, już kiedyś próbowałam takiego połączenie i bardzo nam pasowało więc dlaczego nie powtórzyć? Zmieniłam nieco dodatki i piekłam dłużej żeby skórka mocno się zrumieniła, nawet chyba trochę za mocno, ale nikt nie narzekał bo lubimy takie.

składniki:4 duże udka/ćwiartki z
kurczaka1 kg
kapusty kiszonej1
cebula1
marchew1
jabłko4 łyżki
sosu sojowego jasnegp2 łyżeczki
sosu sojowego grzybowego2 łyżki sosu
chili2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej2 garści podgrzybków suszonych, krajanki1 łyżka
masła1 łyżeczka
pieprzu ziołowegosposób przygotowania:
Grzyby zalałam 1 szkl.
wody i gotowałam na małym ogniu ok. 15 min.. Gdy przestygły pokroiłam je w paseczki. 4 duże udka umyłam i osuszyłam.
Skropiłam je
sosem sojowym jasnym,
sosem sojowym grzybowym i sosem
chili a następnie posypałam jeszcze
papryką słodką i odstawiłam do lodówki na ok. godzinę.
Kapustę przesiekałam aby było
potem łatwiej jeść. Dużą
cebulę obrałam i pokroiłam w kostką.
Marchewkę i duże
jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuściłam
masło i wrzuciłam
cebulę. Gdy się zeszkliła dodałam
marchew z
jabłkiem i smażyłam chwilę razem, doprawiłam
pieprzem ziołowym a następnie dodałam tę mieszankę do
kapusty oraz
grzyby razem z
wodą, w której się gotowały i wymieszałam.

W naczyniu żaroodpornym ułożyłam na dnie
kapustę z dodatkami a na niej zamarynowane wcześniej udka. Wlałam też resztę pozostałej w misce marynaty. Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piekłam 20 min.. W tym czasie udka z wierzchu zrumieniły się więc zmniejszyłam temp. do 180 st. C, naczynie przykryłam arkuszem folii aluminiowej i piekłam całość dalej przez ok. 60 min.. Podałam z
ziemniakami posypane
natką pietruszki.Jak widać na zdjęciach moje udka były bardzo spieczone, ale takie właśnie lubimy :-)