Wykonanie
Aby urozmaicić nasze kanapki, dla odmiany, zachęcam do przygotowania pasty z
soczewicy. Zajmuje to trochę czasu ale raz na jakiś czas warto zrobić;). Najlepiej smakuje z chrupiącym, tostowanym
pieczywem. Zamiast
zielonej soczewicy polecam użyć czerwonej (szybciej się gotuje).
1/2 szklank i
soczewicy (u mnie zielon a)2
marchewki1/2
cebul i1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczk i
sosu sojowegool iw a do smażenia
sól,
pieprzchili,
papryka słodkaSoczewicę zalać
wodą na 2 godziny, prze płukać, odsączyć i zalać 2 szklank ami zimnej
wody. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż
soczewica będ zie się prawie rozpadać (ok. 50 min ut).D robno drobno pokrojon ą
cebul ę i tart ą
marchewk ę us mażyć na ol iwie na wolnym ogniu. Przyprawić
przyprawami według uznania. Rozpadające się warzywa wymieszać z
soczewicą . Mieszanka powinna być lekko pikantna . Po ostudzeniu zmiksować . Pr zechowywać w lo dówce.