ßßß Cookit - przepis na Pasta z zielonej soczewicy i marchewki

Pasta z zielonej soczewicy i marchewki

nazwa

Wykonanie

Aby urozmaicić nasze kanapki, dla odmiany, zachęcam do przygotowania pasty z soczewicy. Zajmuje to trochę czasu ale raz na jakiś czas warto zrobić;). Najlepiej smakuje z chrupiącym, tostowanym pieczywem. Zamiast zielonej soczewicy polecam użyć czerwonej (szybciej się gotuje).
1/2 szklank i soczewicy (u mnie zielon a)
2 marchewki
1/2 cebul i
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczk i sosu sojowego
ol iw a do smażenia
sól, pieprz
chili, papryka słodka
Soczewicę zalać wodą na 2 godziny, prze płukać, odsączyć i zalać 2 szklank ami zimnej wody. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będ zie się prawie rozpadać (ok. 50 min ut).
D robno drobno pokrojon ą cebul ę i tart ą marchewk ę us mażyć na ol iwie na wolnym ogniu. Przyprawić przyprawami według uznania. Rozpadające się warzywa wymieszać z soczewicą . Mieszanka powinna być lekko pikantna . Po ostudzeniu zmiksować . Pr zechowywać w lo dówce.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/02/pasta-z-zielonej-soczewicy-i-marchewki.html