Wykonanie
Już wiem, co w najbliższych dniach będzie lądować na moich kanapkach - paprykarz z
kaszą jaglaną. Smak zaskakujący, znacznie lepszy od tego, który ukryty jest w paprykarzu leżącym na sklepowych półkach. Co więcej, ten paprykarz to samo zdrowie! Jeżeli nadal zastanawiacie się, co zjeść, zapraszam po przepis! :)
Składniki:- 1/2 szklanki
kaszy jaglanej- 2
marchewki- 1
pietruszka (korzeń)-
cebula- mały
koncentrat pomidorowy- łyżeczka
słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki
chili- 2 łyżki
sosu sojowego- 2 ząbki
czosnku-
sól-
pieprz- łyżka suszonego
majeranku- łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:1. Gotujemy
kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia.2. Obieramy
marchew i
pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.3.
Cebulę kroimy w kostkę.4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco
oliwy. Podsmażamy
cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą
marchew,
pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku.5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek
koncentratu pomidorowego,
paprykę słodką,
chili,
sos sojowy,
majeranek i całość dokładnie mieszamy.7. Dodajemy
kaszę jaglaną i blendujemy, ale w taki sposób, by częściowo były widoczne ziarna
kaszy.8. Całość przyprawiamy
pieprzem i
solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Smacznego!