ßßß Cookit - przepis na Paprykarz z kaszą jaglaną

Paprykarz z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Już wiem, co w najbliższych dniach będzie lądować na moich kanapkach - paprykarz z kaszą jaglaną. Smak zaskakujący, znacznie lepszy od tego, który ukryty jest w paprykarzu leżącym na sklepowych półkach. Co więcej, ten paprykarz to samo zdrowie! Jeżeli nadal zastanawiacie się, co zjeść, zapraszam po przepis! :)
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco oliwy. Podsmażamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą marchew, pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, paprykę słodką, chili, sos sojowy, majeranek i całość dokładnie mieszamy.
7. Dodajemy kaszę jaglaną i blendujemy, ale w taki sposób, by częściowo były widoczne ziarna kaszy.
8. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html