Wykonanie
Pasztet zrobiłam z ugotowanych warzyw, odrobiny
mięsa mielonego i
kaszy jaglanej, zaostrzyłam mu smak hot
chili i podałam mamie na kawałku mojego pieczonego
chleba :)Wiecie jaka była reakcja? prawie się udusiła uważając, że jest ostry choć nie omieszkała zabrać sporego kawałka do domu to zaczęłam się zastanawiać jak to jest z tą jej ostrością? może myślała, że ja jedząc zrobię sobie krzywdę to wolała zabrać a może pomyślała, o moich dzieciach, że chce je otruć a tu nici bo dzieciom bardzo smakowało, moja krew! wiedzą, że ostre musi być dobre :) Oczywiście do przygotowania tego pasztetu wzięłam pod uwagę
kaszę jaglaną otrzymaną w paczce od Kupca zatem to kolejna propozycja na wykorzystanie bardzo smacznej
kaszy, która często nie jest lubiana np przez dzieci no i również okazuje się przez moją mamę, która do ów
kaszy chyba się przekonała :) a ponieważ
kasza się jeszcze ostała, zrobię z niej coś jeszcze :) W Zakopanem jest taka fajna restauracja Dobra
Kasza Nasza w której przewyższają dania na bazie różnego rodzaju
kasz, są
kasze zapiekane, dania główne do których wkomponowana jest
kasza, bardzo dobre dania, świetna restauracja, pachnące menu i zawsze strasznie dużo ludzi. Chyba w domach niekoniecznie mamy wiele pomysłów na
kaszę ale biorąc pod uwagę możliwości
kaszy i wykorzystanie jej w potrawach, czas zacząć się motywować właściwie, niekoniecznie rezygnując z hamburgerów :) bo już słyszę, że kogoś u mnie boliiii...
mojego przepisu
Składniki: na keksówkęokoło 400 g
mięsa wieprzowego2 duże ugotowane marchwie1ugotowana
pietruszka1/2 ugotowanego
selera1 duża
cebula1
czerwona papryka1
papryczka chili2 ząbki
czosnku1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1
jajkosól i
pieprz do smaku
majeranek opcjonalnie
oliwakilka listków laurowych na wierzch
Przygotowanie:
Cebulę oraz
czosnek obrać, pokroić w kostkę i udusić na patelni z dodatkiem 2-3 łyżek
oliwy. Gotować do czasu aż będą szkliste.
Mięso, ugotowaną
marchew,
czerwoną paprykę,
papryczkę chili,
czosnek i
cebulę zmielić w maszynce do
mięsa. Wymieszać z
jajkiem, dodać ugotowaną
kaszę jaglaną i doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem. Nałożyć masę
mięsną do foremki, na wierzchu ułożyć kilka listków laurowych i piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.Ostudzić a następnie można zacząć kroić.Smacznego :)