Wykonanie
To mi się jakoś tak
makaronowy tydzień zrobił! Czasami jak złapię fazę na coś to nie ma zmiłuj. Ale panowie bardzo zadowoleni bo kluchy kochają .

składniki:300 g
makaronu ryżowego wstążka300 g
mięsa mielonego1
jajko4 - 5 łyżek
kaszy manny1/2
cebuli1 łyżka
olejudo smaku:
sól,
pieprz mielony,
tymianek suszony1/2
pora, jasna część2 - 3 ząbki
czosnku1 łyżka
masła250 g
zielonej fasolki szparagowej1/2 szkl.
mleka1 łyżeczka
mąki1/2 łyżeczki
płatków chili1 garść listków
bazylii10 - 15 dkg
sera żółtegodo formy: 1 łyżka
masła + 3 łyżki
bułki tartejsposób przygotowania:
Mięso wymieszałam z
jajkiem i
kaszą, dodałam startą drobno
cebulę, przyprawiłam
solą i
pieprzem. Uformowałam klopsiki wielkości
orzechów włoskich, obsmażyłam je na
oleju ze wszystkich stron. Formę ( ja użyłam tortownicy średnicy 22 cm) wysmarowałam
masłem i obsypałam grubo
bułką, resztek
bułki nie wysypywałam tylko zostawiłam na dnie formy.
Makaron zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 2 min. a
potem dokładnie odcedziłam. Gdy lekko przestygł oprószyłam go
solą i ułożyłam w formie ugniatając ręką.
Fasolkę zblanszowałam, pokroiłam strąki na nieco mniejsze kawałki (można użyć
fasolki mrożonej i wtedy wsypujemy zamrożoną na patelnię).
Pora dokładnie oczyściłam, posiekałam. Posiekałam także obrane ząbki
czosnku. Na patelni rozpuściłam
masło, podsmażyłam
pora z
czosnkiem. Dodałam
chili,
fasolkę, wlałam
mleko rozrobione z
mąką. Zagotowałam mieszając. Doprawiłam
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Gęsty sos warzywny wylałam na
makaron, na to ułożyłam klopsiki lekko je wciskając
między makaron, posypałam całość posiekaną
bazylią i
startym serem. Zapiekałam ok. 30 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.