ßßß Cookit - przepis na Bardzo aromatyczne ptaszysko z pieczonymi dodatkami

Bardzo aromatyczne ptaszysko z pieczonymi dodatkami

nazwa

Wykonanie

Na niedzielny obiad Ola zaproponowała kurczaka z czosnkiem, tymiankiem i cytryną w/g J.Oliviera. Aż podskoczyłam z radości bo ptaszysko pieczone jest jednym z ulubionych dań Żarłoczków. Gdy doczytałam przepis do końca i okazało się, że będą do tego jeszcze pieczone ziemniaki zaniepokoiłam się nie na żarty - czyżby Ola podsłuchiwała moje myśli??? Toż to zestaw idealny dla mojej rodzinki.
Do wspólnego pieczenia dołączyły jeszcze: Kasia,, Asia i Magda
składniki:
duży kurczak, ok. 2 kg
sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny
ok. 2 kg ziemniaków, obranych
1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana - wzięłam 2 bo jakieś takie małe były
1 cała duża główka czosnku - wzięłam 2 bu lubimy
garść gałązek świeżego tymianku
1 czubata łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
olej albo oliwa
od siebie dodałam jeszcze 2 łyżeczki czosnku suszonego granulowanego - po jednej do ziemniaków i kurczaka; 1/2 łyżeczki chili mielonego do ziemniaków. Naszykowałam też porcję mieszanki różnych warzyw żeby je upiec do mięsa, ale o tym później.
sposób przygotowania: Kurczaka opłukałam i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Od środka i z zewnątrz oprószyłam go sporą ilością soli i pieprzu - odstawiłam na 3 godziny.
Ponieważ chyba wszystkie dostępne u nas cytryny są woskowane więc wyszorowałam je najpierw porządnie szczoteczką pod bieżącą, bardzo ciepłą wodą. Następnie sparzyłam ją wrzątkiem 3 razy, zmieniając wodą. Zagotowałam garnek wody, osoliłam. Ziemniaki pokroiłam na mniejsze kawałki, włożyłam do wody razem z cytrynami (Ola sugerowała dodanie też ząbków czosnku, ale ja tego nie zrobiłam), gotowałam przez 5 minut. Odcedziłam i odparowałam, cytryny odłożyłam a ziemniaki posypałam trochę mielonym pieprzem, solą, rozmarynem i chili. Dolałam także 1 łyżkę oliwy i wymieszałam potrząsając garnkiem.
Cytryny nakłułam w kilku miejscach wykałaczką żeby sok pomału wypływał w czasie pieczenia i razem z połową obranych ząbków czosnku oraz tymiankiem włożyłam kurczakowi do brzucha. Ułożyłam go na blasze posmarowanej oliwą, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piekłam ok. 45 minut. Po 15 minutach wlałam na blachę ok. 1/2 szkl. gorącej wody a potem ze dwa razy polałam wierzch ptaka wytworzonym sosem. Następnie na blachę wsypałam ziemniaki i resztę ząbków czosnku, wymieszałam aby obtoczyły się w tłuszczu i piekłam jeszcze ok. godziny.
Kurczak jest gotowy gdy mięso z łatwością odchodzi od kości, skórka i ziemniaki są ładnie zrumienione a po nakłuciu mięsa wypływający sok jest zupełnie przeźroczysty.
Warzywa pieczone
składniki:
2 małe marchewki
1 nieduża cukinia
kawałek dyni
po kawałku kalafiora i brokuła
3 szalotki
1 łyżka oliwy
kilka gałązek tymianku
sól morska i pieprz mielony czarny
czosnek granulowany
sposób przygotowania: warzywa oczyściłam i pokroiłam na kawałki: cukinię ze skórką na grube plastry; małą, obraną dynię na plastry, szalotki na ćwiartki. Plastry marchewki oraz różyczki kalafiora i brokuła zblanszowałam w lekko posłodzonej wodzie a po odcedzeniu dodałam do reszty warzyw. Oprószyłam je czosnkiem, solą, pieprzem i dodałam listki tymianku oraz oliwę, wymieszałam dokładnie. Piekłam wstawiając blaszkę z warzywami do piekarnika, w którym piekł się już kurczak i ziemniaki, jakoś tak na 20 min. przed planowanym wyjęciem pięknie rumianego ptaszyska.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/bardzo-aromatyczne-ptaszysko-z.html