Wykonanie
Ciepłe babeczki były doskonałą przekąską gdy przyszli znajomi. Do tego zimne
piwo albo kieliszek
wina do wyboru i oczywiście miłe pogaduszki, bardzo miły wieczór :-)

składniki:250 g
mąki pszennej125 g
masła albo
margaryny1
jajko2 łyżeczki
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/3 łyżeczki
soliNADZIENIE - 100 g
szynki gotowanej100 g
sera żółtego1
jajko1 nieduża
cebula1 ząbek
czosnkukawałek
papryczki chili5
pomidorów suszonych z
oliwy z
ziołami i
czosnkiem2 łyżeczki
oliwy od
pomidorów1 łyżeczka posiekanego świeżego
tymianku3 łyżki posiekanego
koperkudo smaku:
sól,
pieprz ziołowydo posmarowania: 1
żółtko + 1 łyżka
śmietankisposób przygotowania:
mąkę zmieszałam z
przyprawami, dodałam pokrojone na kawałeczki bardzo zimne
masło, posiekałam. Wbiłam
jajko i zagniotłam ciasto. Włożyłam do foliowego woreczka i odłożyłam do lodówki na ok. 30 min.. Następnie rozwałkowałam lekko podsypując
mąką, płat ciasta nałożyłam na foremki, docisnęłam do ścianek a nadmiar odcięłam. Z części ciasta wycięłam foremką koła średnicy babeczek a w każdym na środku wycięłam otwór żeby wilgoć z farszu miała jak uchodzić. Z resztek uformowałam małe listki.
Cebulę,
czosnek i
chili oczyściłam i posiekałam drobno. Na patelni rozgrzałam
oliwę od
pomidorów, podsmażyłam posiekane składniki. Kiedy
cebula się zeszkliła dodałam pokrojoną w kosteczkę
szynkę i posiekane
pomidory, smażyłam chwilę, odstawiłam do ostudzenia. Dodałam pokrojony w kosteczkę
ser, posiekany
koperek i
jajko, wymieszałam i doprawiłam do smaku.Porcje farszu nakładałam do naszykowanych surowych babeczek - nie za czubato żeby farsz nie wykipiał! Brzegi posmarowałam
żółtkiem roztrzepanym ze
śmietanką, nałożyłam koła z dziurką i zlepiłam brzegi dokładnie. Wierzch posmarowałam
żółtkiem i przykleiłam listki. Babeczki piekłam ok. 15 - 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.. Najlepsze są lekko przestudzone,ale ciepłe.Z tej ilości składników wyjdzie 10-12 babeczek z farszem (śr.6 , 5 cm)