Sycący obiad dla całej rodziny. Bolognese w innym wydaniu. Zamiast makaronu mamy kruche ciasto. Farsz mięsno-pomidorowym zapieczony pod białą pierzynką.Wyszło rewelacyjne.300g mąki pszennej (pół na pół z pełnoziarnistą)150g masła50g kwaśnej smietanyżółtko1 łyżeczka soliZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Ciastem wyłożyć dno i boki formy (30cm średnicy) do tarty. Ciasto nakłuć widelcem.Piec 15 minut w 180stopniach.Odstawić do wystygnięcia.700g mięsa mielonego600g pomidorów z puszkisól/pieprz/bazylia/oregano/czosnekcebula3 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliwekNa oliwie podsmażyć pokrojoną w pióracebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli dodać mięso. Smażyć 10-15minut. Po tym czasie dodać pomidory i przyprawy. Dusić do zredukowania sosu.5 jajek150g kwaśnej śmietany100g sera żółtego startegosól/pieprzJajka wymieszać z resztą składników.Na spód wyłożyć mięso, następnie zalać go masą jajeczną.+100g startego żółtego sera+pomidorPosypać serem.Piec 45minut w 180stopniach. Kroić po lekkim przestudzeniu.