ßßß Cookit - przepis na Krecikowy kopczyk

Krecikowy kopczyk

nazwa

Wykonanie

Jadłam coś takiego u znajomych i było całkiem, całkiem, ale coś mi nie pasowało. Gdy dopytałam koleżankę o szczegóły okazało się, że zrobiła ciasto z gotowego proszku z pudełka. Wtedy już wiedziałam co było nie tak - te pudełkowe mają jakiś taki dziwny posmak. Pomyślałam więc sobie, że przecież można zrobić podobne samemu i skoro już pomyślałam to tak właśnie zrobiłam.
składniki:
CIASTO: 3 jajka
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
3/4 szkl. mleka
4 łyżki powideł morelowych
125 g płynnego masła albo margaryny
2 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 czubate łyżki kakao naturalnego
MASA: 500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
1 op. galaretki o smaku gruszkowym
4 łyżki cukru pudru
ok. 80 g startej gorzkiej czekolady
4 banany
sok jednej cytryny
sposób przygotowania: CIASTO - mąkę przesiałam z solą, kakao oraz spulchniaczami. Jajka ubiłam z cukrem zw. i waniliowym na puszystą masę. Dodałam rozpuszczony tłuszcz (ma go być ok. 1/2 szklanki), mleko oraz powidła. Miksując dodawałam partiami mąkę z dodatkami. Masę przelałam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lekko mąką okrągłej formy średnicy 26 cm - ja piekłam w prodiżu bo akurat byliśmy na działce. Piekłam ok. 45 - 60 min. w temp. 180 st.. Po przestudzeniu ścięłam wierzch ciasta, ok. 1/3 i wydrążyłam środek zostawiając spód i ścianki o grubości ok. 1,5 - 2 cm. Usuniętą część ciasta drobno pokruszyłam.
MASA - galaretkę zalałam 200 ml zimnej wody a gdy napęczniała podgrzewałam mieszając aż się rozpuściła, ale trzeba uważać żeby nie zagotować! odstawiłam do przestudzenia. Banany obrałam, przekroiłam na pół długości i skropiłam dokładnie sokiem z cytryny. Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlewałam pomału wystudzoną galaretkę, dodałam też mascarpone i czekoladę. Banany osączyłam a sok cytrynowy, którym były skropione dodałam do masy śmietanowej. Trochę masy wyłożyłam na spód ciasta, ułożyłam koliście banany i nałożyłam resztę masy formując kopczyk, który następnie obficie posypałam okruchami ciasta dociskając je rękami. Odstawiłam ciasto do schłodzenia na całą noc.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/krecikowy-kopczyk.html