Wykonanie
Nie wiem co się dzieje ostatnio... Nie mam czasu a przyznam, że nawet czasami nie mam ochoty żeby tu wchodzić. Nie lubię umieszczać suchych postów. Że tylko przepis i zdjęcia. Bez sensu. Założyłam tego bloga po to aby dzielić się z
Wami nie tylko przepisami. Musze wziąć się w garść.Lubię odwiedzać przyjaciół zawożąc do nich "coś dobrego". Samo przygotowywanie sprawia mi niezłą frajdę. Podczas pieczenia potrafię stać z nosem przy piekarniku i obserwować jak ciasto powoli rośnie. Albo mieszać w garnku 5 minut bez przerwy. Bardzo mnie to uspokaja. Jeszcze lepiej gdy moje potrawy smakują innym. Parę dni temu przyjaciel zaprosił nas na urodziny. Nie byłabym sobą gdybym nie przyniosła ze sobą jakichś słodkości. Tym razem padło na mocno
czekoladowe babeczki z kremem z ciemnej
czekolady. Bomba kaloryczna ale jaka pyszna :)
Składniki na 12 babeczek:Ciasto:150g
masła3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru (najlepiej brązowego ale kryształ też może być)2
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody100g poszatkowanej
gorzkiej czekolady1/2 szklanki dobrego ciemnego
kakao2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli1/2 szklanki
śmietany 18%W rondelku, na kąpieli
wodnej roztopić
masło razem z
czekoladą . Gdy się połączą i rozpuszczą, zdjąć z ognia i dodać gorzkie
kakao. Wymieszać. Odstawić aby masa wystygła.W misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą, w drugiej
jajka z
cukrem waniliowym i brązowym oraz z
solą. Do masy jajecznej wlać
czekoladową masę i wymieszać.Do tak przygotowanej masy powoli dodawać
mąkę i
śmietanę, mieszać mikserem na najmniejszych obrotach aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.Piec rozgrzać do 180 stopni. Na blaszce wyłożyć 12 papierowych foremek i wypełnić je
ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut aż ładnie wyrosną. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić babeczki na10 minut przy otwartych drzwiczkach pieca. Wtedy nie opadną.Składniki i
krem czekoladowy:500 ml
śmietanki 30%1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao50 g
gorzkiej czekoladyZnów roztapiamy
czekoladę na kąpieli
wodnej i studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier puder,
kakao i ostudzoną
czekoladę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.