Wykonanie
Wystarczyło znaleźć kilka
borowików żeby móc dodać je do pysznego obiadu. Nadały smaku, aromatu i leśnego charakteru kotlecikom a sos z suszu dopełnił całości.

składniki:KOTLECIKI - 600 g
łopatki wieprzowej40 g
bułki tartej80 ml
mleka1
jajkook. 100 g posiekanej drobniutko
cebuli1/2 łyżeczki
papryki słodkiej w proszku1/3 łyżeczki
chili w proszku3/4 łyżeczki
soli3 łyżeczki
sosu sojowego grzybowego1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1
cebulado obtoczenia:
mąka pszennado smażenia:
olejFARSZ - ok. 30 dkg
świeżych borowików -
prawdziwków albo podgrzybków1/2 małej
cebuli1 łyżka
masła1 czubata łyżka
bułki tartejdo smaku:
sól,
pieprz ziołowySOS - 1 garstka
suszonych borowików, krajanki1 łyżeczka
masła1/2 małej
cebuli1 duży ząbek
czosnku1/2 łyżeczki drobno posiekanej
chiliok. 50 ml
białego winaok. 100 ml
śmietanki kremówki1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania: SOS -
grzyby zalałam 1 szkl. gorącej
wody i odstawiłam pod przykryciem na ok. 15 min..
Cebulę i
czosnek posiekałam. Na głębokiej patelni rozpuściłam
masło, podsmażyłam przez chwilę
cebulę z
czosnkiem i
chili, dodałam odcedzone i posiekane
grzyby, smażyłam razem ze 2 minuty. Wlałam
wino a po chwili
wodę z moczenia
grzybów. Dusiłam całość na małym ogniu ok. 15 min..
Śmietankę wymieszałam z
mąką, dodałam do sosu i doprowadziłam do wrzenia, doprawiłam
solą oraz
pieprzem ziołowym. Dodałam
mąkę bo
śmietankę miałam rzadką, ale możecie z niej zrezygnować i dodać samą gęstą
śmietanę.FARSZ -
grzyby oczyściłam i opłukałam, pokroiłam niezbyt drobno, w plasterki.
Cebulę posiekałam. Podsmażyłam wszystko razem na patelni, na
maśle, na dość
ostrym ogniu żeby odparowała
woda z
grzybów. Na koniec dodałam
bułkę tartą i przyprawiłam masę do smaku. Odstawiłam żeby przestygła.KOTLECIKI -
mięso zmieliłam.
Bułkę tartą zmieszałam z
mlekiem i dodałam do
mięsa razem ze wszystkimi
przyprawami. Dosypałam posiekaną drobniutko
cebulkę, wyrobiłam masę dokładnie i odstawiłam na ok. 30 min.. Następnie podzieliłam ją na 6 części. Mokrymi rękami formowałam na dłoni duże placuszki, na każdy nakładałam po łyżce
grzybów i starannie zlepiałam brzegi robiąc okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Obtoczyłam je lekko w
mące i od razu kładłam na patelnię z rozgrzanym
olejem. Smażyłam po ok. 4 - 5 min. z każdej strony żeby się zrumieniły a
potem przykryłam patelnię i poddusiłam jeszcze kilka minut na malutkim ogniu..Podałam polane sosem z dodatkiem klusek kładzionych
koperkowych i surówki z miechunką