na naleśniki1 szkl mleka1 szkl wody1 szkl mąki gryczanej1 szkl maki pszennej1 jajkosól1/4 szkl olejunadzienie600 g mrożonych grzybów (u mnie opieńki)1 cebula3 łyżki bułki tartej1 jajkotłuszcz do smażeniaszczypta chili w płatkachsólpieprzGrzybki uprzednio rozmrozić. Cebulę posiekać i przyrumienić na tłuszczu, dodać grzybki i przyprawy dusić aż do oparowania. Przestudzić. Dodać bułkę tartą i jajko, wymieszać.naleśniki; Wybić jajko, roztrzepać dodać sól, mleko i stopniowo dodać obie mąki i olej, ciasto dobrze wymieszać rózgą i odstawić by odpoczęło. Smażyć naleśniki metodą tradycyjną.Przykryć by odmiękły. Nadziać krokiety tradycyjnie lecz delikatnie bo naleśniki gryczane są delikatniejsze. Panierować w jajku i bułce, obsmażyć z obu stron.