ßßß
na naleśniki1 szkl mleka
1 szkl wody1 szkl mąki gryczanej1 szkl maki pszennej1 jajkosól1/4 szkl olejunadzienie1 kg kapusty kiszonejmięso z pieczonego kurczaka (resztki) ok 500 ggalaretka i tłuszcz z pieczenia kurczakapół łyżeczki kminkusólpieprz1 cebula500 ml wodyłyżeczka tartych grzybkówdo panierowaniajajkobułka tartaKapustę kiszoną wypłukać i odcisnąć, włożyć do garnka, dodać tłuszcz z pieczenia kurczaka, posiekaną cebulę i rozdrobnione mięso, podsmażyć kilka minut i podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości kapusty, na koniec odparować kapustę aż będzie niemalże sucha.naleśniki; Wybić jajko, roztrzepać dodać sól, mleko i stopniowo dodać obie mąki i olej, ciasto dobrze wymieszać rózgą i odstawić by odpoczęło. Smażyć naleśniki metodą tradycyjną.Przykryć by odmiękły. Nadziać krokiety tradycyjnie lecz delikatnie bo naleśniki gryczane są delikatniejsze. Panierować w jajku i bułce, obsmażyć z obu stron.Podawać z czystym barszczykiem.