Wykonanie

na naleśniki1 szkl
mleka
1 szkl
wody1 szkl
mąki gryczanej1 szkl
maki pszennej1
jajkosól1/4 szkl
olejunadzienie1 kg
kapusty kiszonejmięso z pieczonego
kurczaka (resztki) ok 500 g
galaretka i tłuszcz z pieczenia
kurczakapół łyżeczki
kminkusólpieprz1
cebula500 ml
wodyłyżeczka tartych
grzybkówdo panierowania
jajkobułka tartaKapustę kiszoną wypłukać i odcisnąć, włożyć do garnka, dodać tłuszcz z pieczenia
kurczaka, posiekaną
cebulę i rozdrobnione
mięso, podsmażyć kilka minut i podlać
wodą, dodać
przyprawy i dusić do miękkości
kapusty, na koniec odparować
kapustę aż będzie niemalże sucha.naleśniki; Wybić
jajko, roztrzepać dodać
sól,
mleko i stopniowo dodać obie
mąki i
olej, ciasto dobrze wymieszać rózgą i odstawić by odpoczęło. Smażyć naleśniki metodą tradycyjną.Przykryć by odmiękły. Nadziać krokiety tradycyjnie lecz delikatnie bo naleśniki gryczane są delikatniejsze. Panierować w
jajku i
bułce, obsmażyć z obu stron.Podawać z czystym barszczykiem.