ßßß
Naleśniki1 jajko2 szkl mlekałyżeczka cukruszczypta soli0,5 szkl wodymąkaNadzienie;1 kg kapusty kiszonej1 cebula200 g grzybów mrożonychsólkminekmajeranekpieprz3 łyżki oleju (ciemnego rzepakowego)natka pietruszki1 jajkododatkowo;2-3 jajkabułka tartatłuszczZ podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, usmażyć na złoty kolor.Grzyby uprzednio namoczyć i ugotować. Kapustę wypłukać, trykrotnie. Na oleju przysmażyć cebulę dodać kapustę i podlać 2/3 szkl wody. Wstawić na ogień do duszenia, w tym czasie posiekać grzyby dodać przyprawy, dusić aż do miękkości i odparowania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Dodać trochę posiekanej natki pietruszki i jajko, wymieszać.Nadziewać naleśniki i zawijać w kopertkę .Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać z każdej strony na złoty kolor.Podawać z czerwonym czystym barszczykiem