Wykonanie
Zwykły
filet z indyka, ale podany w nieco innej formie i z dodatkiem pachnących
grzybów.

składniki:2 podłużne plastry
mięsa z
piersi indyka (każdy ok.10 - 15 dkg)2 łyżki
oleju do obsmażenia
mięsa1
cebula1/2 kg
grzybów leśnych (najlepiej mieszanych: podgrzybki,
prawdziwki, koźlaki)2 łyżki
masła do duszenia
grzybów4 ząbki
czosnku1 szklanka
mleka1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka
tymianku suszonego, drobno roztartego1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki3 łyżki
mąki pszennejsposób przygotowania: Plastry
mięsa nacięłam wzdłuż na 3 części, tak jakby 3 paski, nie przecinając do końca. Zaplotłam warkoczyk, końce spięłam wykałaczką - można zawiązać nicią kuchenną.
Czosnek drobniutko posiekałam, dodałam do
mleka. Tą mieszanką zalałam warkoczyki, odstawiłam do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie dokładnie oczyściłam
grzyby, opłukałam szybko, pokroiłam w plasterki.
Cebulę posiekałam. Na patelni rozpuściłam
masło, zeszkliłam na nim
cebulę, dodałam
grzyby, chwilę obsmażyłam, oprószyłam połową
tymianku, dusiłam pod przykryciem ok. 5 min..
Mięso wyjęłam z
mleka, osuszyłam nieco ręcznikiem papierowym.
Mąkę wymieszałam z
solą,
papryką i resztą
tymianku, obtoczyłam w mieszance
mięso i smażyłam na
oleju, na złoty kolor z obu stron.
Mleko, które pozostało z moczenia
mięsa wlałam do podduszonych
grzybów, doprawiłam całość
solą i
pieprzem. Obsmażone
mięso przełożyłam na
grzyby, dusiłam razem jeszcze ok. 10 min.. Podałam z ziemniaczkami z
wody i jarzynami.Można taki warkoczyk zrobić z dużego
fileta z piersi kurczaka.