Wykonanie
Taka rolada to dobra alternatywa dla gotowych, sklepowych wynalazków zwanych ...
wędlinami :))Spokojnie można ją konsumować na kanapce, ale i pysznie smakuje z surówką na ciepło, jako danie obiadowe.Jej smak wzbogaca
biała kiełbasa, która tutaj jest bardzo trafnym farszem.

Składniki:1 kg
piersi indykasólpieprztymianek3 ząbki
czosnkusłodka papryka2
cebule3 łyżki
masła2 szt surowej
białej kiełbasy2 łyżki
olejubulionWykonanie:

Filet naciąć tak, aby powstał plaster
mięsa. Dokładnie natrzeć
solą,
pieprzem,
papryką,
tymiankiem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 1h. Na rozłożonym płacie
mięsa ułożyć wzdłuż
białe kiełbasy (jedna za drugą). Zwinąć tworząc roladę, związać nicią kuchenną. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzać
olej, obsmażyć roladę ze wszystkich stron, dorzucić
cebulę, po czym podlać
bulionem i dusić ok 1,2h. Po wystudzeniu zdjąć nić, podawać na zimno do kanapek lub na ciepło jako danie obiadowe.
