ßßß
Składniki:500 g surowej białej kiełbasy1/2 litra piwa2 cebule3 ząbki czosnku2 łyżki mąki4 łyżki masłasól, pieprzolejWykonanie:Piwo wlać do garnka i zagotować. Włożyć kiełbasę, obrany 1 ząbek czosnku i 1 cebulę pokrojoną w grube plastry. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. Wyjąć kiełbasę.Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę i wymieszać tak, aby powstała zasmażka. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zasmażkę wymieszać z piwem, w którym gotowała się kiełbasa. Doprawić solą i pieprzem.Kiełbasę naciąć i zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać sosem piwnym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około kwadrans. Podawać na ciepło z sosem.