Wykonanie
Poniższy
kurczak, odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, stał się u nas
hitem. Tak przygotowany filet jest niezwykle smaczny, delikatny oraz aromatyczny. Dzięki zastosowanej przeze mnie metodzie
pieczenia mięso nie jest suche, lecz soczyste. Jego sekret - brytfanna z grillem oraz para
wodna. Koniec z suchymi filetami! Polecam! :)
filety z piersi kurczakabrytfanna z grillem ( tego typu )folia aluminiowaMarynata:3 łyżki
oleju1 łyżka
sosu sojowego jasnego1 łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczka żółtej pasty
curry ( zależnie, jaką ostrość lubimy. Ewentualnie można zastosować 1 łyżeczkę
przyprawy curry)Piersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej.Dno brytfanny z grillem wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety.Wlać ok. pól centymetra
wody, w ten sposób, by
mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut.W połowie czasu pieczenia można
mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, gdyby zaczęło się zbytnio rumienić.
Sos beszamelowy:1 łyżka
masła2 łyżeczki
mąki pszennej250 ml
mlekaszczypta mielonej
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smakuW rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić
mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić
gałką muszkatołową oraz
solą i
pieprzem do smaku.