Wykonanie
Pyszny
kurczak, którego główną nutą
smakową jest aromatyczna wędzona
papryka. Dzięki pieczeniu z użyciem niewielkiej ilości
wody,
mięso się nie wysusza i pozostaje soczyste. Oczywiście, można użyć również udek lub ćwiartek
kurczaka, jednak wówczas trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu - robi się praktycznie samo, nie wymagając od nas szczególnej pracy, a efekt jest świetny - idealne dla osób stawiających w kuchni swe pierwsze kroki.

2-4
filety z piersi kurczakabrytfanna z grillem ( tego typu )folia aluminiowamarynata :4 łyżki
oleju1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej
papryki1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
tymiankuPiersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Natrzeć dokładnie marynata i marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej.Dno brytfanny z grillem wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety.Wlać ok. pól centymetra
wody, w ten sposób, by
mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut - aż
mięso będzie upieczone (sprawdzimy to wkuwając w najgrubszym miejscu ostry nóż - jeśli nie wycieka z
mięsa sok, jest gotowe). W połowie czasu pieczenia można
mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, gdyby zaczęło się zbytnio rumienić.
Sos beszamelowy:1 łyżka
masła2 łyżeczki
mąki pszennej250 ml
mlekaszczypta mielonej
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smakuW rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić
mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić
gałką muszkatołową oraz
solą i
pieprzem do smaku.