Wykonanie
Polecam dziś duszone, delikatne i zdrowe
mięso z indyka, w aromatycznym sosie z
mlekiem i
miodową nutką, doprawione
tymiankiem i
majerankiem.



Składniki :ok. 1 kg
fileta z piersi indyka4 średnie
cebule4 ząbki
czosnku2 łyżki
mąki pszennej3/4 szklanki
mleka1 łyżka
musztardy miodowej
olej do smażenia1/4 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki suszonego
majerankusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Obrane
cebule kroję w grube plastry, układam na dnie garnka z grubym dnem.Oczyszczonego fileta kroję w plastry i ewentualnie dzielę je na pół, by powstały średnie kawałki
mięsa. Każdy z kawałków otaczam w
mące i smażę partiami na niewielkiej ilości
oleju do mocnego zrumienienia. Usmażone
mięso przekładam na
cebulę, wlewam do garnka 2 łyżki
oleju , delikatnie
solę i pod przykryciem, na małym ogniu smażę ok. 15 minut, nie mieszając potrawy.
Mleko mieszam dokładnie z
musztardą, wlewam do podduszonego
mięsa, mieszam , dodaję pokrojony w plasterki
czosnek i
zioła, doprawiam
pieprzem. Duszę pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut.Podaję z
makaronem.Przepis autorski.




