Wykonanie

Pan Józef ze swoimi produktami pojawia się na eko targach i festiwalach. Miałam przyjemność poznać osobiście Pana Józefa na targach w Łodzi, a jeszcze wcześniej poznać Jego produkty na Darach Ziemi w Gdyni .




Dzisiaj Ekologia
spod strzechy to naprawdę bogaty zbiór ciekawych produktów, oprócz słynnego przysmaku
chrzanowego są to np.:-
musztarda piernikowa-
chrzan z czerwoną mirabelką-
chrzan z
gruszką i mirabelką-
galaretka różano-porzeczkowa- fantazja
owocowo-warzywna-
ocet z kwiatów czarnego bzu-
ocet z
malin-
ocet jałowcowo-sosnowy-
chrzan bursztyn z mirabelką-
chrzan rubinowy z
czerwoną porzeczką-
syrop z
płatków róży-
malina na ostro.


Co najistotniejsze - wszystkie te
przetwory są naturalne, ekologiczne i tradycyjne, a ponad to zaskakują pozytywnie
smakami. Smakowe
octy przechodzą naturalną fermentację, nie jest to po prostu
ocet, do którego wrzuca się jakiś składnik i nabiera zapachu.

Większość otrzymanych produktów przetestowałam na sobie, ale także na rodzinie i możemy stwierdzić, że produkty są najwyższej jakości, przygotowywane i opracowane z dużą dokładnością i idealnie sprawdzają się, jako dodatki do różnych dań.Produkt, który najbardziej mnie zachwycił i został moim ulubionym to oczywiście przysmak
chrzanowy, w skład którego wchodzi
chrzan,
miód,
ocet jabłkowy,
kurkuma i
przyprawy. Całość jest idealna po prostu! I do tego ten kolorek. Wspaniale sprawdził się, jako dodatek do
pieczonych mięs, na zdjęciu z rolowanym
schabem ze
szpinakiem.


Musztarda piernikowa przygotowywana jest z oryginalnej
toruńskiej receptury z XVII w. Przygotowywana jest w dwóch wersjach: z
gorczycą całą i mieloną.
Musztarda pachnie, jak dojrzewający piernik. Nie jesteśmy w domu zwolennikami pierników, ale ta
musztarda świetnie sprawdza się w towarzystwie
serów (np. grzanka z
gruszką i
camembertem doprawiona tą
musztardą na zdjęciu). Ta staropolska
musztarda przypadnie do gustu fanom korzennych smaków.



Bardzo polubiłam się z
chrzanem rubinowym -
chrzan, który zyskał pyszny aromat czerwonych
porzeczek i słodko-kwaśny smak mogłabym jeść nawet łyżeczką :) - po raz pierwszy doprawiłam nim surówkę z
marchewki i jabłuszka, a
chrzan przyjemnie podkręcił smak.


Zaintrygował mnie
ocet jałowcowo-sosnowy, jego aromat pachnie lasem i myślę, że świetnie nada się do
dziczyzny, a ja podkręciłam nim smak sosu
żeberek duszonych, dodatkowo
ocet powoduje kruszenie
mięsa i sprawdzi się też w marynatach. Każdy ze składników
octu:
jałowiec, sosnę i
rozmaryn poddaje się oddzielnej fermentacji, które na koniec się łączy. Podobno nadaje się też świetnie do czerwonego barszczu.


Dosyć nowym produktem jest Fantazja
owocowo-warzywna z nutą pikanterii i dla mnie jakby
cynamonu, która składa się z dyni,
śliwki,
jabłka i
pieprzu cayenne. Podałam ją z dodatkiem duszonej
karkówki w liściach
selera i
lubczyku. Tak myślę, że najbardziej będzie pasować do delikatnej
piersi z kurczaka.

Chrzan Bursztynowy z mirabelką przypominał mi nieco przysmak
chrzanowy, ale faktycznie wyróżnia się mirabelką, którą bardzo lubię na słodko. Przygotowałam z użyciem tego
chrzanu śledzie w
sosie chrzanowym, na
śmietanie z
jabłkami.
Bursztyn i
śledzie to dobre morskie połączenie :).


Reszta słoiczków czeka na skosztowanie, nie wykluczam, że podzielę się swoimi wrażeniami również. Wszystkie przepisy z tego wpisu pojawiają się na blogu niebawem.Produkty z Ekologii
spod strzechy dostępne są w sklepiku przy ul. Jesionowej 8 w Lubiczu koło Torunia. Warto też przeglądać fanpage, aby dowiedzieć się, gdzie aktualnie ze swoimi produktami wystawia się przetwórstwo. [jeśli produkty są dostępne w Trójmieście dodam tą informację, jak sprawdzę].Dziękuję Panu Józefowi i Jego rodzinie za to, że podzielili się ze mną swoimi skarbami :)