Wykonanie
Dziś były urodziny mojego
męża. Postanowiliśmy z synkiem coś mu przygotować. Ponieważ czasu nie było za dużo, a do tego jest dość ciepło postawiłam, na ciasto lekkie, letnie i bez pieczenia. Przepis jakiś czas temu dostałam od koleżanki. Oczywiście nie byłabym sobą, jakbym go choć trochę nie zmodyfikowała czyli odchudziłam z
cukru, żeby był lekki w smaku.Składniki:
serek homogenizowany naturalny 500 g, 3
galaretki u mnie były
cytrynowe (mój mąż lubi je najbardziej), 2 opakowania
śmietany 30% (po 330 g),
brzoskwinia, 1/4 szklanki
cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania
galaretek.Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
Serki ukręcić z
cukrem,
śmietanę ubić, .
Galaretki zimne wlać do
serka i zmiksować. Na koniec dodać ubitą
śmietanę i wymieszać. Gdy lekko stężeje wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Jak stężeje na wierzch ułożyć
owocei ewentualnie inne dekoracje.Ponieważ u mnie serniczek ten miał przypominać tort wiec udekorowałam go bez
galaretki na wierzchu. Ale można też odłożyć trochę
galaretki i wylać ją później na
owoce.