Wykonanie
Ogłaszam, że dzisiejszy post ma numer 1000 i jest to moje małe święto, więc zapraszam na ciasto, tym bardziej, że jest siódmy dzień miesiąca - czyli takie nasze małe święto z Pawłem :).Ciasta z warzywami zawsze mnie pozytywnie zaskakują. Przepis na ciasto ze
szpinakiem już jakiś czas miałam zapisane w notesiku, ale bałam się go zrobić. Nie wierzyłam, że bez dodatku barwnika wyjdzie zielone, a jednak się udało i jest to przepyszne ciasto! Niezwykle wilgotne, a dzięki kremu z
mascarpone po prostu rozpływa się w ustach. Wygląda niczym leśny mech - a więc idealnie wpasowuje się w mój cykl " biolog w kuchni ". Inne ciasta z warzywami:
marchewkowe z
ananasem i
orzechamiczekoladowe z
burakami.Ciasto ze
szpinakiem - Leśny Mech

450 g
mrożonego szpinaku3
jajka1 i 1/3 szklanki
cukru1 i 1/3 szklanki
oleju2 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
mascarpone2 łyżki
cukru waniliowego domowego
granatRozmrozić
szpinak i odsączyć z
wody.Zmiksować
jajka z
cukrem, a następnie ciągle miksując strużką wlewać
olej.Wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zmiksować.Dodać odsączony
szpinak i całość wymieszać łyżką.Piec w okrągłej formie o średnicy 22 cm. przez godzinę w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch - tą wypukłą część, wyrównać.Odciętą część ciasta drobno pokruszyć.
Mascarpone bardzo delikatnie zmiksować z
cukrem waniliowym.Masę wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać okruszkami ciasta, które zostały odcięte.
Granata przeciąć na pół i wydrążyć nasionka.Nasionkami
granatu posypać ciasto.

